2021/09/28

Death no more

Huvittavaa, kuinka silloin joskus ajatteli, ettei huonommin voisi enää mennä (joo, olen miettinyt tätä usein reilun kuluneen vuoden aikana). Silloin, kun kaikki ohjat olivat kuitenkin omissa käsissä; kun niitä ei vain osannut käyttää.

Sitten elämä sysääkin eteen kuoleman, johon ei voi vaikuttaa.
Ja sen jälkeen läheisen syöpädiagnoosin, joka johtaa sekin kuolemaan alle puolessa vuodessa.
Elämän normaali kiertokulku tulee vastaan, kun on kuvitellut itse olevansa kuolematon viimeiset kymmenen vuotta.

Ja sitten on siirtymä mielenterveyspalveluiden asiakkaasta "normaaliin elämään". Väitän, että laitan masennusdiagnoosin piikkiin paljon laiskuutta ja jaksamattomuutta. Monesti päässäni pyörii, etten jaksa, mutten tiedä onko se normaalia jaksamattomuutta vai äärirajoille venyttämistä. Sen tiedän, että stressinsietokykyni ei ole palautunut läheskään normaaliksi, ei palaudu ehkä koskaan. Hankin älykellon, jotta saisin edes vähän osviittaa energiatasoistani. En näköjään saa vieläkään tarpeeksi syvää unta, vaikka lopetin iltalääkkeeni jo vuosi sitten.

"On aamuyö ja mä tuhannetta ajatusta kertaan
Enkä pääse uneen viеläkään"

Osastolla, polin ryhmissä ja kuntoutuksessa sai rehellisesti kertoa kaikki kuormittavat tekijät koko ryhmälle. Kukaan ei tuominnut, vaikka huolenaihe olisi ollut kuinka mitätön. Kuitenkin yhtäkkiä koulussa ja työharjoittelussa kaiken saa pitää vain omassa pienessä päässään. Ei kukaan tiedä, että sinulla on taipumusta paniikkikohtauksiin tai että kivalla, kaikkia hyödyttävällä mindfulness-harjoituksella yhden opiskelijan ajatukset karkaavat luokkahuoneesta tilanteeseen, jossa niitä on ensikertaa harjoiteltu, ja hän joutuu ahdistuksen takia pakenemaan käytävään hengittelemään.

"Päälle päin ei voi tietää, mitä ihminen sietää
Mutta selviän, tämän elämän"

Huomenna saan lähteä tuntia aiemmin harjoittelusta, jotta ehditään siskojen kanssa katsomaan ukkia sairaalaan. 

Olosuhteisiin nähden menee ihmeen hyvin. En ole sortunut laihduttamaan, eikä tee edes mieli. Voin lopultakin sanoa, että mä selvisin siitä paskasta.
lainaukset @ Haloo Helsinki!

24 kommenttia:

  1. Ihanaa, että olet pystynyt kaikesta huolimatta pitämään syömishäiriöoireilusi loitolla. Paljon voimia !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ehkä vähän taas sellaista, että ruokahalu nollissa, eikä kiinnostus riitä syömiseen tai ruoan lämmittämiseen ja söisi mieluummin pelkkiä sipsejä. Pakko kuitenkin pitää huolta syömisistä, en halua ottaa riskiä, että laihdutusajatukset iskee taas jostain.

      Poista
  2. Voitko antaa vinkkejä, kuinka päästä iltalääkkeestä eroon? Minullahan oli vuosia tuo hirvityslääke Ketipinor, kunnes vihdoin tulin järkiini ja sen lopetin. Kuitenkin oli pakko aloittaa samantien uusi lääke, Mirtazapin, koska en vain osaa kerta kaikkiaan nukkua enää, ja unen puutekin pahentaa minulla ahdistusta ja masennusta hirvittävästi. Kuitenkin nyt on huomannut, että Mirtazapin lisää ruokahalua kovin, ja pelkään syömishäiriöajatusten tulevan pian takaisin, jos jatkan tämän lääkkeen syömistä ja paino vain nousee. Ei sekään ole hyvä edes mielenterveyden kannalta jos pian huomaan lihoneeni valtavasti ja joudun sitten kuitenkin lopettamaan tuon iltalääkkeen. Alkaa tässä olla ihan neuvoton. Miten ihmeessä itse jaksoit ja selvisit unettomista öistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä lopetin ketipinorin muutama vuosi sitten. Oli annoksella 25mg-200mg. Vierotusoireina oli unettomuuden paheneminen. Jossain vaiheessa kroppa löysi edes jonkinlaisen rytmin tapaisen. Edelleen hyvin herkkäuninen, mutta unettomina öinä koen tärkeimmäksi edes levätä: vaikka kuunnella äänikirjaa silmät kiinni maaten. Olen todennut, että vähillä unillakin olo on seuraavina päivinä parempi, kuin ketipinorilla, mirtazapinilla tms nukutun 8 tunnin jälkeen. Muutenkin olo ollut parempi lopettamisen jälkeen. Mutta se mikä sopii joillekin, ei sovi kaikille jne...

      Poista
    2. En vieläkään nuku normaalisti. Onneksi aina jonnekin väliin tulee vähän paremmin nukuttu yö, etenkin nyt kesällä, kun stressiä on vähemmän. Syön melatoniinia aina välillä, vaikkei se läheskään aina toimi. Toivon, että tää joskus helpottaa, nyt kaksi vuotta ilman ketipinoria.

      Poista
  3. Voi luoja miten ihanaa kuulla ❤️
    -K.K

    VastaaPoista
  4. Mitä sulle kuuluu?

    VastaaPoista
  5. Oletko elossa vielä noora

    VastaaPoista
  6. Kevyet mullat 😭♥️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko tää tietoa vai vaan arvelu?

      Poista
  7. Onko Noora kuollut? Herrajestas.

    VastaaPoista
  8. Olisi kiva kuulla susta jotain, kun instakaan ei ole enää kesän jälkeen ollut aktiivinen. Edellisissä kommenteissa puhutaan jopa Nooran kuolemasta, joka näin äkkiseltään tuntuu kaukaiselta vaihtoehdolta, toisaalta taas mahdolliselta. Toivottavasti Noora itse tulisi vaikka tekemään jonkunlaisen lopetuspostauksen, mikäli blogia ei enää päivitetä. Kaikkea hyvää, ja toivottavasti kuullaan susta vielä <3

    VastaaPoista
  9. Voi Noora! Matkasi oli hurja, mutta elämäsi värikäs. Olit monelle meille äänitorvi.

    Suru miten kävi näin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis onko tämä varmaa tietoa vai arvelua? Kauheeta jos on totta. =(

      Poista
  10. Samaa mietin, onko tämä nyt vaan jotain spekulaatiota vai faktaa? Toivon kyllä, ettei pitäisi paikkaansa ja että Nooralla olisi kaikki hyvin 🙏🏻

    VastaaPoista
  11. Miksi täällä ihmiset väittää että Noora olisi kuollut? Kertokaa edes mistä te sen tiedätte jos näin on. Toivottavasti Noora olet oikeasti kunnossa ❤️

    VastaaPoista
  12. Viimeinen lause nosti mulle kyyneleet silmiin. Oon seurannut tätä blogia melkein kymmenen vuotta, ylämäkiä ja alamäkiä, ja ero ensimmäisten ja viimeisten postausten välillä on kuin yön ja päivän. Oon nyt viimesen viikon tai parin aikana lukenut kaikki postaukset uudestaan läpi alusta alkaen, ja yllätyin löytäessäni omia vanhoja kommenttejani joidenkin postausten alta. Niiltä ajoilta kun olin itsekin sairaimmillani ja kamppailin ihan samojen asioiden kanssa. Silloin syömishäiriöblogit tuntui vertaistuelta, parantuessa niiden lukeminen jäi, mutta sun kuulumisia olen aina välillä käynyt kurkkailemassa ja on ihan mahtavaa että sullakin menee nykyään näin paljon paremmin.

    Olisi ihanaa kuulla susta vielä myöhemminkin, mutta jos sun blogiharrastus on jäänyt taakse, niin ainakin on hienoa että se loppuu näin positiivisissa merkeissä. Kaikkea hyvää sulle, mitä ikinä tulevaisuus sitten tuokin tullessaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua, mä en uskalla lukea vanhoja postauksia. Ahdistaa, kun ne on täällä kaikkien luettavana, enkä ite ees muista mitä oon toilaillu, mut en saa aikaseks poistaakaan... Haluaisin osan jättää, mutta poistaa kaikki, joista mut mahdollisesti tunnistaa. Ajattelin kyllä tehä vielä jonkun päätöspostauksen, jossa kerron miten nykyään menee :)

      Poista
  13. Vieläköhän tämä blogi heräisi eloon, vaikka blogien kulta-ajat taisi jo mennä. Kuulumiset olisi kiva.:) Uskon, että lukijoita riittäisi yhä.

    VastaaPoista