2016/02/24

My day: last Sunday

Heippa! Kannoin koko sunnuntain kameraa mukanani tarkoituksena tehdä jälleen päiväni kuvina -postaus. Mulla on vaan sunnuntain jälkeen ollut niin paljon muuta menoa, että postauksen tekemiseen ei ole meinannut riittää aikaa. Alkuviikosta olen käynyt polilla, rampannut Etelä- ja Itä-Helsingin väliä metrolla, käynyt Sylin kahvihetkessa, ollut koiravahtina ja ulkoillut paljon. Aloitin lääkärin määräyksestä parin viikon rautakuurin, joten toivotaan että tämä järjetön väsymys myös sen myötä helpottaisi.

Mutta parin päivän taakse sunnuntaihin:

Heräsin kymmenen aikaan syömään aamupalaa (neljänviljanpuuroa auringonkukansiemenillä ja maapähkinävoilla, pari sharonia ja teetä. Samalla kokosin tuhannen palan palapeliä, joka mulla on ollut kesken jo pari viikkoa...


Katsoin netflixistä loppuun elokuvan, jonka aloitin edellisiltana. Ei ollut kauhean hauska, kun en jaksanut edes yhteen putkeen katsoa. En nyt muista edes nimeä, enkä jaksa etsiä sitä, mutta leffa kertoo miehestä joka toisen ihmisen kengät jalkaan vetäessään muuttuu kyseiseksi ihmiseksi. Päähenkilö on suutari, joten valinnanvaraa riittää.


Välipalaksi vähän suklaata ennen kuin lähdin porukoille auttamaan äitiä ruoanlaitossa. Lounas kun on yleensä viikonloppuisin valmis vasta kolmen aikaan.



Lähtö tapani mukaan venähti. Oon kyllä kaikissa virallisissa tapaamisissa ajoissa, mutta jostain syystä kun esimerkiksi kavereita pitäisi nähdä, oon nykyään usein myöhässä. Syytän metroa, sillä en osaa aikatauluttaa menojani edelleenkään sen mukaan miten se kulkee. Äiti olikin valmistanut lasagnen jo melkein uunia varten valmiiksi, joten mulle jäi lähinnä fetasalaatin tekeminen.


Kun ruoka oli uunissa, oli aikaa ottaa asukuvat ja meikata. En jaksanut kaikkia meikkejäni raahata mukana, joten alla ne joita tuona päivänä käytin. Tuon Disco Ensemblen paidan tilasin viime viikolla netistä.




Päästiin vihdoin syömään. Harmi, että kasvislasagne on niin suuritöinen, muuten voisi tehdä useamminkin. Normaaliin lasagneen verrattuna jauheliha oli korvattu soijarouheella ja tomaattikastikkeessa oli mukana ainakin kesäkurpitsaa, paprikaa ja pinjansiemeniä.


Pian ruokailun jälkeen Ella ja Lotta kävivät tuomassa mulle Teppo-sheltin viikoksi hoitoon. Herra on kyllä aivan uskomattoman ihana ja hyväkäytöksinen ja on tuonut tarvitsemaani rytmiä arkeen. Teppo pääsi mukaan kun lähdettiin Eiran rantaan Caruseliin kahville. Paljon sitä ei huvittanut poseerata kuvissa kun ohi kulki juuri toinen koira.



Vanhemmat ottivat Tepon ja me jatkettiin Joonaksen kanssa kohti Tennispalatsia. Käytiin kolmistaan J:n ja L:n kanssa katsomassa The Boy.


Finnkinolla ei ole enää nykyään ilmaisia popcornmausteita, vaan niitä myydään pienissä 50 sentin hintaisissa pusseissa, jotka ei riitä mihinkään. Koska mausteet ovat puolet leffassa käynnin elämystä, me osattiin L:n kanssa varautua etukäteen ja oltiin ostettu omat mausteet. Niitä nimittäin tarvitaan paljon.


Takaisin kotiin pääsin vähän yhdeksän jälkeen. Kämppis oli jo nukkumassa, joten yritin olla hiljaa ja join rauhassa teetä, söin ostamani valmissalaatin johon tein hieman lisäyksiä ja luin Harry Potteria.



Nukkumaan menin puolenyön aikoihin, mutta en saanutkaan koko yönä unta. Vika ei suinkaan johtunut kauhuleffasta, jota kävimme katsomassa. En tiedä miksi lääkkeet välillä väsyttävät ja välillä eivät, sillä nyt olen taas nukkunut paremmin kuin hyvin viime viikon unettomien öiden jälkeen.

Toivottavasti teillä on ollut mukava viikko, mulla ainakin on mennyt kerrankin hyvin myös syömisten suhteen!

40 kommenttia:

  1. Hyvä päivä!:D

    Ps. Metro kulkee muutaman minan välein yötä lukuun ottamatta, joten ei sen mukaan tarvi aikatauluttaa...;) lol mullaki on ollu ikävästi tapana myöhästellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paitsi jos asut päättärillä ja joka ****n kerta kun pääset metrikselle se edellinen kaahaa paikalta ja taulu näyttää arkisinkin vähintään seitsemää minuuttia :'---( Tai keskustasta
      takaisin päin melkeen poikkeuksetta eka menee se väärä metro.
      Ja mä oon lisäks tottunut, että jos reittiopas sanoo että on lähdettävä klo x, nii oot ulkona rakennuksesta kymmenen sekunnin päästä ku suljet kotioven, mut nyt pitää ootella hissiä. On tää vaikeeta... #worstworldproblems

      Poista
  2. Miltä susta tuntuu syödä esim kismet ja poppareita? Ahdistaako, mitä mielessä liikkuu, tekeekö mieli oksentaa?
    Musta on tosi hienoo että se sentään onnistuu ihan tavallista arkea eläessä,vaikka uskoisin että SH ei aina pysy loitolla ajatuksista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahdistaa ja tekee mieli. Lähdin ovesta ulos heti sen jälkeen kun olin Kismetin syönyt ja poppareidenkin jälkeen oli vielä leffaa jäljellä ja yli puolentunnin kotimatka. Välillä on pakko asettaa itselleen "varotoimia", välillä olen esimerkiksi ottanut eväät mukaan terapiaan, jotta saan syötyä.
      Sh ei pysy poissa ajatuksista, eikä tavallinen arkikaan suju yleensä noin mutkattomasti. Ihmettelen, että pystyin tuon salaatin syömään vielä popcornien päälle.

      Poista
  3. Siitä se lähtee, askel kerrallaan. Tosi hyvä keino tuo että lähtee heti ulos kun oksentaminen alkaa käydä mielessä. Voisit useamminkin tehdä niin? Eväitäkin voi syödä julkisissa paikoissa sekin toimii. Ja aivan ihana tuo Teppo!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä vaan inhoan sitä, että ruokailun jälkeen pitäisi lähteä johonkin tai olla kontaktissa muiden kanssa. Mieluummin käperryn sohvalle hyvän kirjan kanssa. Oon joskus syönytkin bussissa karjalanpiirakan tai omenan, mutta sen jälkeen kun sporakuskilta tuli kuulutus, että "tämä ei ole ravintolavaunu", en oo uskaltanu. Kyseinen kuulutus koski sillä kertaa paria takapenkillä olevaa miestä oluttölkit kädessä, mutta silti... :--D

      Poista
  4. varmaa ihanaa toi lasagne! :p mukava päivä ollu sulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä, ja pääsin vielä seuraavanakin päivänä syömään sitä :)) Ja päivä oli kyllä oikein onnistunut!

      Poista
  5. TEPPO!!! <3 Saispa lisää kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin ottaa kameran huomenna lenkille mukaan, joten jos on kiinnostusta voin toki julkaista kuvia piskistä täälläkin :)

      Poista
  6. Onko sulla Noora laamasukat!!!!!! Ihanat <3 Ja hei, hienoa että söit vielä salaatin lisäksi illalla. Normaalisyömiseen kuuluu se, että välillä herkuttelee eikä sitä kompensoi - eikä paino edes nouse, niin fiksuja meidän kehot on :) Itse vedän helposti ennen leffaa jonkun ravintola-annoksen (pakko suositella muuten Bar Loosteria kalliossa, paras vegaaninen burgeri _koskaan_!), irtokarkkeja ja ehkä poppareita. Jonka jälkeen tekee mieli oksentaa, en sitä kiellä, mutta kun yrittää muistaa, että se ei todellakaan vie kuin vain taaksepäin - ja sehän ollaan jo nähty, mitä siellä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On alpakkasukat! Mä söin kanssa aivan taivaallisen vegeburgerin (en muista oliko vegaani) Hernesaaren Birgitassa viime kesänä, toivotaan että löytyy menulta vielä tänäkin keväänä :) Oooh, pakko varmaan käydä tsekkaa toi Loosisterin hamppari, söitkö tofulla vai seitanilla?
      Oon iteki vihdoin onnistunu syömään suht' normaalisti oksentamatta, jeee :3

      Poista
  7. En tiedä otatko vastaan postausideoita, mutta tässä kumminkin yksi: haluaisitko tehdä jonkun postauksen sun lempibändeistä/-artisteista ja mitä ne merkitsee sulle ja miten niiden musiikki on esim. auttanut sua kun on ollut vaikeeta? Oon saanut sellaisen kuvan et musiikki on sulle tärkeää, tykkäät käydä keikoilla ja että musiikkimakusi ei ole ihan mainstream listahittiosastoa, joten olisi kiinnostavaa kuulla tarkemmin!

    Ihana blogi ja ihana sinä, hirveästi kaikkea hyvää sun elämään! :>

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä mä voisinkin, kiitos ehdotuksesta :)) Tosiaan rock/punk-rock iskee enemmän kuin joku Weekendin elektro. Viime vuosina oon laajentanut musamakuani myös suomalaiseen poppiin, koska oon niin paska englannissa etten tajuu sanoista mitään ennen ku kymmenennellä kuuntelukerralla .___.
      Kiitos <3

      Poista
  8. Luulin jo yhdessä vaiheessa kun aloin lukee tätä blogia et oot vegaani, mut et näköjään ookaan... Ehkä tää on vähän henkilökohtaista, mut voinko kysyä mikset? Jos oon kasvissyöjä eettisistä syistä niin maidontuotanto on täysin kytköksissä lihantuotantoon, ja on melkein yhtä paha juoda maitoa kuin syödä naudanlihaa.

    VastaaPoista
  9. Vastaukset
    1. Oon ainaki ymmärtäny että Noora käyttää soijamaitoa..

      Poista
    2. Olen lakto-ovo niin kauan kun sairastan, koska en halua rajoittaa ruokavaliotani yhtään tämän enempää. Olen luvannut itselleni että saan alkaa vegaaniksi vasta parannuttuani. Lehmänmaidon sijaan käytän tosiaan soijamaitoa ja vältän muutenkin eläinperäisiä tuotteita, mutta jos perheen kanssa tehtyyn lasagneen tulee juustoa ja maitoon tehtyä valkokastiketta, niin syön sitä.

      Poista
    3. Voi Helvetti miten typerä kommentti anolta. Jos toinen on melkein kuoleman painossa niin siinä sit pitäis vegaaniksi alkaa!? oikeesti alkoi ihan vituttaa toi kommentti
      Jos on noin vakavasti sairas niin oikeasti pitäis syödä kaikkea mikä maistuu, eikä todellakaan rajoittaa vielä enemmän.

      Poista
    4. Noora, tosi hyvä valinta ettet ole "täysin" vegaani vielä kun sairastat, sillä se oikeasti rajoittaa ihmistä joka on sairastanut syömishäiriöitä monen monta vuotta. olen itsekkin lähes-vegaani, bulimiasta ihan hyvää matkaa parantumassa. jos vanhempien luona laittavat ruokaa jossa on juustoa/kermaa/tms niin viimenen asia jota haluan on ahdistua siitä sen takia että olen vegaani, ja herää ajatuksia että mun pitäisi jollain tavalla rangaista itseäni siitä jos syön niitä. vaikka vegaanina olemisen tarkoitusperät ovatkin ihan erilaisia kuin syömishäiriöisten ruokarajoitusten, niin mitkään rajoitukset jotka ahdistavat, eivät saisi olla läsnä parantumisessa. vaikka olisin tämän takia joidenkin vegaanejen mielestä huono ihminen, niin he eivät käsitä sitä miten vaikeaa bulimiasta parantuminen todella on, ja miten paljon vaikeampaa se vielä olisi jos yhteisistä ruokahetkistä vanhempien kanssa tai yksinkertaisesta suklaanhimosta tulisi kahta kauheampi ahdistus sen takia että en voi syödä yhtikäs mitään eläinperäistä tuotetta edes poikkeuksella.
      tulipa sekava teksti, mutta haluan sanoa sulle Noora, että oon älyttömän ylpeä ja iloinen sun puolesta, että oot päässyt paranemisen tielle. oon seurannut elämääsi jo monta vuotta internetissä, mutten koskaan ole menettänyt uskoa!
      paljon voimia sulle :)

      Poista
    5. No hyvä et juot kumminkin soijamaitoa, ja tiedoksi yhdelle anolle: monet on parantunut syömishäiriöstä nimenomaan vegaaniruokavalion ansiosta, ja esim. oon mäkin vegaani vaikka diagnoosina F50.0.

      Poista
    6. Parantunut vegaaniruokavaliolla? Yhdestä rajoituksesta toiseen, aivan kuten nää tyypit, jotka on pudonneet fitnessiin ja väittävät että fitness on pelastanut syömishäiriöltä. Silkkaa paskaa, koska se on vaan toinen syömishäiriön muoto! Hyvä Noora ettet ole vegaani, ja kuten itsekin sanoit niim vasta sitten kun olet parantunut, mutta silloinkon miettiä mikä on siihen perimmäinen syy: onko puhtaasti eettisyys vai alitajuinen keino ylläpitää kontrollia. Syömishäiriöine voi luulla parantuvansa jos korvaa sairaat käytösmallit vähemmän sairailla, esim fitness, mutta siitä tulee äkkiä yksi syömiahäiriön muoto.

      Poista
    7. Pinja, tämä nykyinen ruokavaliokin tuntuu aiheuttavan päänvaivaa useille läheisille, eilenkin mummi kyseli puhelimessa että tulenko syömään lohikeittoa. Lisäksi jos vielä osastohoitoa tarvitsee, ei sh-puolella ole mahdollista olla vegaani ja siitäkös ahdistus nousisi kun joka aterian kylkeen tulee lasi ei-sallittua-maitoa.

      Muille: eläinperäisten tuotteiden poisjättäminen ei itsessään paranna kyllä ketään. Ehkä siirtyminen terveempään käy helpommin kun jollain tasolla saa kontrolloida syömisiään ja jättää tietyt tuotteet kaupan hyllylle. Tunnen myös ihmisiä, jotka ovat parannuttuaan siirtyneet takaisin lihansyöjiksi. Itse en usko syöväni enää ikinä lihaa ja vegaanilinjalle lähtisin ihan eettisistä syistä.
      Kun on ollut jonkin aikaa maidottomalla, alkaa maidon ja esim. raejuustonkin koostumus etoa; laitoin muutama päivä sitten puuron sekaan ja oli pakko heittää koko satsi pois kun ällötti ajatella mitä kautta se on päätynyt mun lautaselle.

      Poista
    8. Hyvä anonyymi, onhan porkkanallakin tunteet. Kun revit porkkanan mullasta niin sehän on melkein sama kuin repisit sikiön kohdusta. :D

      Poista
    9. Paitsi että sillä porkkanalla tuskin on yhtä paljon tunteita kuin eläimellä...

      Poista
    10. Eikö osastohoidossa vai ole mahdollista olla vegaani? :o Kyllähän kasvimaidoissa on saman verran kaloreita ja vitamiineja ym. kuin lehmänmaidossa, ja nykyään kaikille eläinperäisille tuotteille löytyy kasviperäinen vaihtoehto. Ja oon lukenut että HUS pystyy järjestämään vegaaniruokaa, ja niiden sivuillakin lukee että kaikki erityisruokavaliot pystytään järjestämään. Mut jos siellä ei tosiaan voi saada vegaaniruokaa niin en kyllä todellakaan oo menossa osastolle, vaikka lääkäri niin määräisi...

      Poista
    11. Sh-osastolla vain lakto-ovoilu on sallittua, vaikka ovat tietoisia siitä että esim. normaalissa soija-/riisi-/kauramaiddo on jopa enenemmän kaloreita kuin siellä juotavassa ykkösmaidossa.
      Ennen piti syödä lisäksi vähintään kalaa tai kanaa ja siihenkin piti olla hyvät perusteet, joten itse oon enemmän kuin tyytyväinen nykyiseen järjestelyyn.

      Poista
  10. Näitä My Day postauksia on aina jotenkin mukava lukea :)
    Kokkailetku useimmiten itse vain käytätkö enemmän valmis tai puoli valmiita ruokia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on kerran viikossa ruoanlaittopäivä, esim. tällä viikolla tehtiin parsakaaligratiinia, jolloin jaksaa panostaa, mutta itelleen on helpompi ostaa valmista ja lisäillä siihen sitten jotakin. Mulla ois tarvikkeet pinaattikeittoon, mutta eilenkin ostin kaupasta valmiin sellaisen. (Kyllä, maitoon tehdyn koska en jaksanut alkaa väsätä kattilallista vegaaniversiota.)

      Poista
  11. Ihana Noora ja nam tuo kasvislasagne!! <3
    Harmi kun ei olla nyt törmätty kahvihetkessäkään! Mä käyn yleensä torstaisin siellä paitsi nyt ensi torstaina ei oo kahvihetkeä..

    Tsemppiä ja jaksamisia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ps. My dayt on kivoja Kismetit ihan parhaita!!

      Poista
    2. Mä en oo käynyt nyt taas hetkeen kahvihetkissä, maanantaina vihdoin sain itseni raahattua Kaapelille. Hitsi kun ens torstain on peruttu, ois ollu kiva törmäillä :((

      Poista
  12. Toi sun kuvatekstis tos yhes instakuvas on tosi ärsyttävä, "lääkäri määräs rautakuurin." ja toi piste vielä tos peräs huohh :D oota vaa sitä mustaa ripulia tai jos on kova maha nii mustaa löysää liisteripaskaa.. tiedän, et halusit kuulla just tän ja varmasti toivoitki mielipidettä tosta kuvatekstistä (todennäkösesti et mut kerroin silti ollos hyvä)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Copypaste: "So tireeed! Lääkäri soitti et pitäis alottaa rautakuuri." Tietääkseni virke alkaa isolla alkukirjaimella ja päättyy pisteeseen, joten mikä siinä nyt on niin ärsyttävää? :D Eikä tarkoituksenani ollut raportoida siitä, että paskannan seuraavat kaksi viikkoa mustaa paskaa, vaan ennemminkin että väsymyksen syy on ehkä alhainen hemoglobiini. Mutta kiitos mielipiteestäsi ja vaivannäöstä, että jaksat Instan sijaan tulla ihan blogin puolelle kommentoimaan.

      Poista
    2. Toi on vaa nii sellanen et haluut vaa et sult kysytään lisää tai ihmiset reagois et oooohhhhhhhh oo äm gee miks LÄÄKÄRI ihan soitti tolle ja määräs rautaa omGGGGG onks sen hemoglobiini oikeesti nii alhanen nyt täytyy lähettää zemivoimajaksamispusuja !!! Noin typerästi toimii ehk alle 14-vuotiaat tai tosi huomionkipeet ihmisset XD no ei siit sen enempää, tee miten lystäät joku aina tuomitsee

      Poista
    3. No ei nyt oo noin iso juttu, vähän väliä kun noita kaliumeja ja rautatabuja saa popsia. Normiarkea, joten pahoittelen että mainitsin ajattelematta enempää. Enkä tarvii mitää ihQ-pusuja randomeilta. K-16 leffaankin kysytään paperit, että ehkä olen kymmenen vuotta ikääni nuoremman näiköinen :)

      Poista
  13. Kivoja nää sun mydayt!! olisiko kasvislasagnesta mahdollista saada reseptiä? en oo ite vielä onnistnu tekemään siitä oikeen minkään makuista mutta toi näyttää kyllä hyvälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaattikastikkeen seassa keitettiin pannulla raastettua porkkanaa, kesäkurpitsaa, paprikaa, sipulia, valkosipulia, vaaleaa soijarouhetta ja pinjansiemeniä. Tomaattikastike oli tällä kertaa joku Lidlin valmis pastakastike ja lisäksi laitettiin mausteina basilikaa ja jotain Italiasta tuotua mausteseosta, jossa oli ainakin chiliä seassa :D Valkokastike tehtiin ihan normaalisti ja ladottiin neljän lasagnelevyn kerroksiin.

      Poista
  14. Mitä toi matte moussen näkönen juttu on? Ps. Koska nähdäääääännn? Pps. En ole robotti Ppps. T. Meli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on joku ikivanha poskipunamousse. Wappasin sulle. Pitäis tarkistaa kommenttiroskakori useemmin, google näköjään suodattaa osan myös asiallisista kommenteista sinne.

      Poista