2018/01/24

Let food be the medicine

Olen kuvannut syömisiäni terapeutilleni jo pidemmän aikaa Recovery Record -sovelluksen kautta, joten ajattelin jakaa samoja kuvia aterioistani myös teille, koska multa usein kysytään miten ja mitä syön.

En noudata ateriasuunnitelmaa kirjaimellisesti, mutta säännöllisyydestä ja vähimmäismääristä yritän pitää kiinni. Välillä olen syönyt puoli pussia karkkia kerralla tai useamman rivin suklaalevystä ja miettinyt, että onko tämä ahmimista kun olen tuntia aiemmin syönyt jo ihan kunnon annoksen normaalia ruokaa. En ole silti oksentanut, vaan yrittänyt järkeillä, että kroppa tarvitsee karkkeja jos niitä kerran tekee mieli.


aamulla puuroa siemenillä ja maapähkinävoilla, tai muroja ja leipää

Oon kokeillut erilaisia ruokia: pastaa, nuudelia, laatikoita, kasvispihvejä ja pizzaa. Olen korvannut leivän vihiksellä, syönyt leffrassa popcornia ja käynyt ex-tempore kaverin kanssa jätskillä ilman että paino on ryöstäytynyt käsistä. Kyllä, välillä pelottaa, ahdistaa ja tekisi mieli repiä hiukset päästä, mutta nekin tunteet menevät lopulta ohi.

makaronilaatikkoa, pasta bolognesea nyhtispyöryköillä, falafeleja ja kukkakaalimuusia, kikhernecouscousia

bataatti-tofulaatikkoa, mustapapupihvejä ja leipää, ohraa ja tofu-kaurakermakastiketta, perunaa ja kasvispyöryköitä

Ruokahalua tai nälkää ei juurikaan ole kokenut, joten olen pakottanut itseni syömään kellon mukaan muutaman tunnin välein. Olen odottanut, että "extreme hunger" iskisi pitkän rajoittamisen jälkeen, mutta lautaselle koottu annos on ainakin tähän asti riittänyt ilman että olisi tarvinnut santsata.

Päiviksen jälkeen olen uskaltanut lisätä ruokavaliooni leipää, mehua ja kaakaota, jotka ovat aika käteviä välipaloja.

Välillä syön lounaaksi keittoa, jolloin pitää muistaa ottaa lisäksi pari leipää tai sämpylä. Salaatteja syön mieluiten iltapalaksi, koska lounaalla ruokaisa ja vitamiinipitoinen salaatti ei vain täytä tarpeeksi. Ei niistä jää varsinaisesti nälkä, mutta ei myöskään kylläinen olo.


Ravintolassakin on tullu käytyä useamman kerran, mutta kuvia käynneistä ei jostain syystä ole tullut otettua. Sushi-buffa x 3, perheen kanssa Roban uusi Yes yes yes -kasvisravintola, jne.

kasvistortilla ja ranut Hesessä, jätskiä, synttärikakkua, itse tehtyjä hamppareita

Paino on noussut kiitettävästi ja välillä vesiturvotus tuntuu sormenpäissä asti. Tukalan olon pitäisi kuitenkin mennä ohitse, joten nyt vain kärvistellään. Onneksi on sohva ja Netflixissä riittää sarjoja ja leffoja katsottavaksi...

20 kommenttia:

  1. Tsemppiä tosi paljon, älä anna ton sairauden nujertaa! Nousut ja laskut ja ahdistuksineen kuuluu paranemiseen. Ne pahat olot loppuu kyllä aikanaan. Terv. anoreksiasta parantunut

    VastaaPoista
  2. Tsemppiä multakin! Ihanaa että sulla riittää motivaatiota paranemisen tielle (iselläni se on todella hukassa, elämä tuntuu niin turhalta).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahasti aliravittuna elämä tuntuu kurjalta, koska kaikki kapasiteetti menee ruoan miettimiseen (=hengissä pysymiseen). Taistelutahtoa sinne ♥

      Poista
  3. Syö aina kun kehosi sitä huutelee, se tarvitsee juuri sitä, mitä mielesi tekee, oli se sitten subi tai jäätelö. Nälkä voi tulla jo hetken päästä edellisestä aterasta, joten sitten vain syömään. Tsemppiä! <3

    VastaaPoista
  4. Otsikko jo kertoo hyvän neuvon; ruoka olkoon lääkkeesi hyvinvoinnin ja terveyden lähde. Hienoa kun syöt kellon mukaan vaikkei ole nälkä. ruokarytmisi olisi kiva saada. Toipumisvaiheessa nälkä-kylläisyysviestit/hormonit voivat olla sekaisin. teetkö itse kaikki ruoat? mitä suklaata syöt jos olet vegaani? entä juusto? Ihana tuo synttärikakku milloin oli synttärit? itsetehty? Kuulostaa että olet mennyt eteenpäin ja hienosti uskaltanut kokeilla uusia "fearfoodeja" ei se leipä ole pahasta kun valitsee terveellisen vaihtoehdon. Herkuttelu on sallittu on kehon viestejä hyvä kuunnella; ota sitä karkkia jos siltä tuntuu. Jatka ilman oksentamista se oli ilo lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teen suurimman osan ruoista itse, mutta ostan myös valmista sen mukaan miten rahatilanne sallii. En noudata tällä hetkellä vegaanista ruokavaliota, joten syön tumman suklaan lisäksi myös maitosuklaata. Juuston syöminen kuitenkin tökkii sen verran, että olen ostanut Violifea. Synttärit olivat 7. päivä ja kaveri teki kakun :)

      Poista
  5. Olipa kiva lukea tällanen postaus sulta! Onko vielä paljon matkaa normaalipainon alarajalle? Miten turvotuksen tunnistaa? Miten se näkyy ja tuntuu? Tsemppiä, jatka samaa linjaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Normaalipainoon on matkaa vain muutama kilo. Nesteturvotuksen huomaa vaa'alla ja peilissä, itselläni on ainakin pöhöttynyt olo, eikä ole mitenkään mahdollista että kuin tyhjästä olisi yhtäkkiä ilmestynyt niin paljon läskiä. Ja vaikka iltaisin vatsa on pallo, aamulla se on pienentynyt melkein puoleen. Keho korjaa vaurioita keräämällä soluihin nestettä ja se menee ohi jos vain jaksaa sinnitellä vaiheen yli.

      Poista
  6. Ihanan näkösiä annoksia ja mahtava tsemppi sulla päällä <3!

    VastaaPoista
  7. Koitan noudattaa mun kunttarin aikasta ravitsemussuunnitelmaa mut en pysty kerralla änkemään niin paljon, vasta alotin aika nollasta lisäämisen.
    Paino ei sais pudota, mieluummin korjaantua. Tiedätkö voiko leipä+voi korvata esim 2rkl siemeniä/pähkinöitä tai juomalla ruokailujen välissä vaikka mehua/maitoa pari lasillista korvaamaan? Tai esim yks profeel-juoma? Pääasia et saisin pikkuhiljaa energiat täyteen. Kerro myös jos muita hyviä vinkkejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipä + voi voisi olla korvattavissa 1/2dl pähkinöitä ja pari desiä puuroa. Energiamäärältä toi kuulostaa hyvältä, mutta koska en ole ravitsemusterapeutti, en osaa sanoa saatko tarpeeksi tarvittavia ravintoaineita. Suosittelen syömään vaan mahdollisimman monipuolisesti ja niin paljon kun jaksaa. Kroppa osaa kyllä kertoa mitä tarvitset. Itellä tekee mieli hiilareita, joten nuudeleita päivälliseksi!
      Syö sitä mitä tekee mieli ja niin paljon kun tekee mieli, puoli levyä suklaata on ok, koska sillä keho korjaa sh:n aiheuttamia vaurioita.

      Poista
  8. Mietin met jos esim Leipä+rasva vois korvata esim 2rkl siemeniä/pähkinöitä/3 palaa suklaata/2rkl pähkinävoita/banaani/yosa+siemeniä/2dl profeel-juomaa ja
    leipä+rasva+päälliset: 4 palaa suklaata, 2,5 rkl pähkinävoi, 2,5rkl siemeniä/pähkinöitä/kokonainen profeel-juoma. Tapaan maanantaina ravitsemusterapeutin, tuun hulluks...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa myös jakaa vatsaystävällisiä reseptejä!!!

      Poista
    2. En oo mikään ravitsemusterapeutti, mutta luulisin, ettei leipää voi ainakaan jatkuvasti korvata millään ihan toisen ravintoryhmän tuotteella, tuskin siis hedelmällä tai millään Profeel-juomalla. Mutta viime kädessä riittävän energian saamiseksi kannattaa tietysti syödä vain mikä menee alas ja maistuu, vaikkapa sitten sitä suklaata. Ja Elovenalla on sellasia hyviä välipalakeksejä (esim. suklaa tai proteiinipitoinen sitruuna&siemenet), niillä varmasti voi osin korvata leipää. Ne on helppoa syötävää ja menee myös kätevästi mukana, jos on jossain tien päällä.

      Vatsaystävällisiä on ainakin puurot, ja ne myös korvaa hyvin leivän :) Oisko se jotenkin niin, että 1 leipä = 2 dl puuroa? Marjoja ja niitä pähkinöitä/siemeniä sekaan.

      Poista
    3. Jos viljat tuntuu vatsalle pahalta, niin kannattaa syödä kaurapuuroa ja vaaleeta leipää. Sh-yksikössäkin ruisleipä on vaihdettu vaaleaan. Siemenien sijaan kannattaa käyttää pähkinöitä.
      Itse voin syödä hedelmiä ilman vatsaoireita vaikka kuinka, mutta energiaa on helpompi saada juomalla välipalaksi pillimehuja tai mehukeittoja.

      Pääasia, että saat tarpeeksi kaloreita, koska nälkiintymisen jälkeen kropalla on paljon korjattavaa. Mitä pidempään on nälkiinnyttänyt itseään, sitä suurempi nälkä. Syö vaaleeta leipää, pastaa, keksejä, suklaata ja mitä ikinä tekeekkään mieli. 5000 kcal päivässä ei ole liikaa, vaan se mitä sun keho tarvitsee ♥

      Tänään söin aamupalaksi muroja ja kaksi leipää päällisineen, vaikka ats:in mukaan yksi leipä olisi riittänyt.

      Poista