2015/07/30

Tukholman saaristossa

Huh, kuinka vaikeaa olikin valita kuvia tähän tekstiin! Olisi tehnyt mieli esitellä purjehdusmaisemia enemmänkin, sillä Itämeren saaristo on vain niin kaunis. Jotta vältyttäisiin kilometripostaukselta, karsin kuvat allaoleviin ja päätin tehdä vielä erikseen postaukset matkan luontokuvista ja siitä, miten syömiset sujuivat veneellä.


Saavuin siis Maarianhaminaan laivalla aamuyöstä. Pienestä väsymyksestä huolimatta, seuraava päivä meni Maarianhaminaa kierrellessä. Kävimme pienessä keskustassa ja itäsatamassa kävelemässä. Lempikahvilamme Svarta Katten oli kiinni, joten ahvenanmaanpannukakut jäivät tällä kertaa sömättä. Sen sijaan kävimme lounaalla ÅSS Paviljongenissä ja söin jälleen kerran terassilistan ainoan vegetaarisen vaihtoehdon, kasvislankun. Illalla kävin pitkästä aikaa saunassa, sillä ei ollut tiedossa milloin suihkuun pääsee seuraavan kerran.


perunamuusia, sienikastiketta, vuohenjuustoa, parsaa...

Maanantaina lähdimme aamupalan jälkeen ylittämään Ahvenanmerta. Vaatetus ei ole ihan helppo juttu, sillä kesästä huolimatta saa välillä kerrospukeutua kuin talvella. Nukuin osan matkasta, luin ja katselin maisemia. Lainaan joka kesä kirjastosta aivan liikaa kirjoja mukaan matkalle, tälläkin kertaa jäi kolmasosa lukematta. Pitkän päivän jälkeen rantauduimme Idskärin luonnonsatamaan. Meri oli illalla peilityyni ja auringonlasku kaunis värjätessään taivaan.
perilläTiistaina tehtiin vain lyhyt purjehdus Paradisetiin. Käveltiin hiekkatietä peltojen ja metsän viertä pienelle kaupalle ostamaan maitoa ja palattiin takaisin veneelle tekemään ruokaa. Jälkkäriksi kyykin yli puoli tuntia metsässä syömässä mustikoita suoraan pensaista. Alkoi sataa, joten suuri osa illasta meni sisällä ristikoiden ja sudokujen parissa. Netti ei tietenkään toiminut, mutta kännykästä löytyi myös pari peliä, jotka toimivat ilman verkkoyhteyttä.


Keskiviikkona olikin taas pidempi matka, kun jatkoimme Tukholmaan asti. Jouduimme kryssimään vastatuuleen ja puuskittaisessa tuulessa oltiin niin kallellaan, että itsekin koin helpoimmaksi siirtyä ulos, missä ei tarvitse jatkuvasti vaihtaa paikkaa sen mukaan kummalla halssilla purjehditaan.

Saavuimme Tukholmaan melko myöhään ja kaikilla alkoi olla jo nälkä, koska päivä oli pärjätty vain välipaloilla. Kävelimme Djurgårdenilla sijaitsevasta Navishamnetista Östermalmille etsimään ruokapaikkaa. Päädyimme Tures brasserie & barin terassille, jossa söin aivan taivaallisen halloumisalaatin.

Tuttavaperheemme oli kutsunut minut mukaan Gröna Lundiin kieppumaan, mutta olimme takaisin veneellä sen verran myöhään, ettei enää kannattanut lähteä. Viimeksi olen käynyt kyseisessä huvipuistossa lapsena ja olisi kiva kokeilla joskus myös hurjemmat laitteet läpi. Iltapalaksi ostettiin vielä jätskiä.

Päätettiin, että ollaan koko seuraava päivä vielä Tukholmassa. Kiertelin siis vanhempien kanssa kauppoja löytämättä itse mitään. Olisin halunnut käydä Gamla stanissa kuvaamassa, mutta koska vanhakaupungissa on vierailtu niin usein, en edes ehdottanut sinne menemistä.

Söimme myöhäisen lounaan ravintolassa Strandvägenillä. Vaihtoehdot olivat vähissä ja lopulta valitsimme Ångbåtsbrygganin, joka kellui laiturilla ja oli tyylikkään vanhanaikaisesti sisustettu. Ruokalistalta löytyi taas vain yksi lihaton ruoka, joten söin punajuuri-vuohenjuustosalaatin saksanpähkinöillä.
Illalla istuimme iltaa venellämme, jonka jälkeen aikuiset lähtivät vielä lasilliselle. Minulla oli seuraavana aamuna aikainen herätys, joten kävin sillä aikaa vain suihkussa ja kuvaamassa viereisessä puistossa.


Aamulla oli tosiaan herätys ennen puoli kuutta. Minun oli ehdittävä ensimmäiseen Slussenin lauttaan, sillä Turun päivälaiva lähti kohti Suomea jo varttia vaille kahdeksan.
Aamuauringon hauraassa valossa sanoin hyvästit Djurgårdenille. Jäi vähän haikea mieli, koska minulla olisi ollut aikaa purjehtia vielä takaisin Ahvenanmaalle ja nousta vasta sieltä laivaan. Veneelle on kuitenkin mahdollisuus lähteä vielä viikonloppuisin, joten tämän kesän purjehdukset eivät kuitenkaan jääneet tähän.

Toivotteko huomiselle ruoka- vai valokuvapostausta? Ajattelin julkaista purjehdukseen liittyvät jutut nyt tiiviiseen tahtiin, jotta pääsen höpöttämään myös muista asioista.

4 kommenttia:

 1. Ruokapostausta! Mielellään päivän syömiset esim kuvina tai jottai (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin lähiaikoina tehä, en vaan ikinä muista kuvata annosta ennen syömistä :D

   Poista
 2. Uijui... Tulipa lapsuus mieleen tuota Pommern-komistusta katsellessa... Näyttää kuvassasi jotenkin niin "puleeratulta"; vaan onpahan tuota varmaan vuosien varrella useampaankin otteeseen ehditty ehostaa...
  Ja voi *taivas* tuota 6. kuvaa! Koko kompositio niin kohdillaan! Kuin myös 7. kuva - upean tunnelmallinen! Mutta huh tuota 12. kuvaa! Vaikka en pahoinvointia missään myrskyssä koskaan pode, niin tuossa olisi kyllä ihan noin niinkuin muuten vaan koivet tutisseet ja tupla-pelastusliiveille ollut tilausta... :D Kuvana todella taidokas!
  Kaiken kaikkiaan ihana todeta, että Sinulla super-sukissasi taisi olla vallan sutjakka seilaus! :)
  Toivottavasti porukatkin ovat turvallisesti paluumatkalta kotiutuneet - onneksi se pahin povattu myrsky jäi haamuksi Ruotsin puolelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin joskus lapsena kävin Pommernin merirosvokierroksella. Ja ei tuossa kuvassa 12 kukaan tule pahoinvointiseksi, ollaan vaan vähän kallellaan. Myönnän että pienenä pelkäsin veneen kaatuvan kun laita hörppää vettä, mutta meidän Omega42 on juuri pohjoiseen saaristoon suunniteltu, joten aika rajut olosuhteet saa olla ennen kuin mitään tapahtuu :)

   Poista