2016/01/30

I live here now

Muutin vuodenvaihteessa Itä-Helsinkiin ja nyt olen kuukauden ajan totutellut elämään itsenäisemmin toisella puolella Helsinkiä Voin kertoa, että on pieni shokki vaihtaa etelän suomenruotsalaiselta alueelta tänne ja totutella sporan sijaan matkustamaan metrolla. Enää ei kävellä keskustaan, jos bussi ei tule kymmeneen minuuttiin, ei, sitten odotetaan metroa se kymmenen minuuttia + matkustetaan lisäksi parikyt minsaa. Ekaa kertaa elämässäni oon jopa ollut pari kertaa myöhässä. Edelliselle tyttöystävälleni vakuutin etten ikinä voisi asua näin "landella", mutta kappas: täällä ollaan!

Asun siis tuetusti mielenterveys- ja päihdekuntoutujille tarkoitetussa yksikössä, mikä tarkoittaa että työntekijä käy joka päivä katsomassa että kaikki on hyvin. Tällä hetkellä mulla on tässä yksi kämppis, jonka kanssa tullaan hyvin toimeen. Arkisin omaohjaaja on paikalla parisen tuntia, auttaa tarvittaessa lomakkeiden täyttämisessä ja juttelee, kerran viikossa siivotaan yhdessä ja laitetaan ruokaa. Toissa viikolla tehtiin hapanimelä-tofukastiketta riisin kanssa, viime viikolla kaalilaatikkoa ja keskiviikkona kikhernekukkakaalicurrya. Kämppikseni on ehdoton lihansyöjä, joten oon iloinen että tofu ja soijarouhe kelpasi ja ilmeisesti myös maistui! Viikonloppuisin päivystys käy lähinnä ovella kääntymässä. Nytkin sitä odotellessa!


Mulla on oma huone, jonka saan sisustaa mieleisekseni. Se on vielä aika karu, koska seinille en ole ripustanut mitään, verhot eivät ole omat ja päiväpeittokin niin tylsä ruskea, että kuvaan en kehdannut sitä edes laittaa. Sänky ja työpöytä tuolin kanssa olivat jo valmiina, joten periaatteessa mun ei olisi tarvinnut tuoda mukanani yhtään mitään. Silti omat lakanat, matto ja muutama astia (muumimuki) tuntuu paljon kotoisammalta kuin valmiina annetut.En tiedä saanko kuvata muita asuintiloja, joten tämän postauksen kuvat ovat pääosin omasta huoneestani. Yhteisistä tiloista löytyy tilava eteiskäytävä, olohuone sohvineen, televisioineen ja ruokapöytineen, keittiö, kylpyhuone ja wc, sekä parveke.

olohuonetta
 
Ennen kuin joku nero tulee kommentoimaan, että miten kuvittelin selviytyväni täällä kun syömishäiriökuntoutusosastolla, missä hoitajat olivat koko päivän paikalla, en pärjännyt, niin: elo täällä on sujunut paljon helpommin kuin kuntsarilla, kun ei tarvitse seurata myös muiden syömisiin liittyvää ahdistusta.   Laitosmaisen asuinympäristön sijaan asunto on tavallisessa kerrostalossa naapureina vanhuksia ja lapsiperheitä.

Tekee hyvää kun saa vihdoinkin ottaa enemmän vastuuta itsestään: kaikkia rahoja ei voi käyttää vaatteisiin, keikkoihin ja matkusteluun, jotta rahaa jää loppukuusta myös ruokaan. Ja itse asiassa tykkään siitä, että saan suunnitella ja valmistaa ateriat itse. Suunnitella ja suunnitella: ruoat, mitä ollaan yhdessä tehty on mun päätöksiä ku oon saanu päteä hyvän vegeruoan puolesta, mutta kun itselle pitää jotain tehdä, ostan puolivalmista... Joka tapauksessa saan syödä vapaasti juuri niitä ruokia, jotka itselle tuntuvat sopivimmilta ja haastaa itseäni pikkuhiljaa. Myönnän ettei tällainen vapaus toimi joka päivä, esimerkiksi viime viikko meni aika kaaoksessa kun kämppis oli muualla. Vähän jo ennalta pelottaa, miten pärjään kun tuo muuttaa pois.

Oon anyways viihtynyt täällä alun ennakkoluuloista huolimatta, ja tämä tuettu asumismuoto tuntuu itselle sopivalta tällä hetkellä. Kuten Elli Haloo sano mulle joulukuun loppupuolella: oon onnekas kun oon saanut tällaisen mahdollisuuden, jokainen nuori tarvitsisi itsenäistyessään samanlaisen avun asumiseen.

Nyt lähden pyykkitupaan hakemaan pyykkejä. Oikein hyvää viikonloppua kaikille!

16 kommenttia:

 1. Mitä kautta pääsit tuettuun asuntoon,oliko pitkä prosessi? Kuulostaa hyvältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorisoaseman kautta alettiin selvittää asiaa ja sain maksusitoumuksen. Kaikki tapahtui itse asiassa yllättävän nopeasti!

   Poista
 2. Mäkin muutin juuri vuoden alusta tuettuun asumiseen myös yksiöön mutta asun yksin. Onnea uudesta kodista, se on erittäin viihtyisän ja kodikkaan näköinen!
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti säkin olet pärjäillyt uudessa kodissasi :)

   Poista
 3. Tuossa iässä alkaa oleen aikakin jo alkaa opetteleen vastuuta ja itsenäistymistä. Onnea siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havaitsen piikittelyä, mutta oon kyllä ehdottomasti samaa mieltä. Ei tää omillaan asuminen kuitenkaan ihan vierasta ole, oikeastaan vastuuta on jopa vähemmän kuin vuonna 2013 Töölössä tyttöystävän kanssa asuessani, nyt on tukihenkilö joka tarvittaessa jeesaa.

   Poista
 4. Oi kuulostaa ja näyttää hyvälle! :)

  VastaaPoista
 5. Kiva että olet noin hyvin pärjäillyt siellä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On välillä huonompiakin päiviä, mutta tuntuu että tää siitä huolimatta sopii mulle :)

   Poista
 6. Näyttää oikein viihtyisältä ja kotoisalta asunnolta! Ja valoisalta. :-)
  Uskon, että tulet pärjäämään siellä. ♥ Itsenäistyminen houkuttaa ja haluaisin itsekin jo pikku hiljaa muuttaa, mutta ajattelin nyt kumminkin odottaa vielä jonkun aikaa..
  Tsemppiä! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin ihanan isot ikkunat! Sulla on koko elämä aikaa itsenäistyä, joten kannattaa anoreksiaa vastaan taistellessa ottaa kaikki tuki vanhemmilta vastaan kun on vielä mahdollista. Edellisen kerran kotoa muuttaessani oli aivan liian aikaista ja kaikki menikin sitten päin peetä...

   Poista
 7. Onnea uudesta kodista! :) Kivan näköistä jo nyt, kotoisempaa tulee varmasti kun saa lisää omia tavaroita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi tehdä reissu Ikeaan. Pikkusiskolla on pian inssi, joten odotan että hän pääsee kuskiksi ;)

   Poista
 8. Onks siel nonen ihmisen kaa yhteiset wc ja keittiö tilat? Mikä yhdistys toi on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esperin asumisvalmennusyksikkö. Asunnossa on siis huoneet kolmelle, mutta tällä hetkellä meitä on tässä kaksi. Ja ihan vain yksi wc ja keittiö löytyy.

   Poista