2015/09/07

Porridge for breakfast

Kuten aiemmassa postauksessa mainitsin, syön aika lailla samoja ruokia päivästä toiseen. Puuro on ollut mulle jo pitkään turvaruokien ykkönen, joten oon kehitellyt siitä monia eri variaatioita. Tavallista tylsää kaurapuuroa ilman mitään lisukkeita en syö kotioloissa enää lainkaan. Puurosta saa helposti täyttävämmän, kun sekaan laittaa muutakin ja nälkä pysyy poissa pidempään.

Mittaan puurohiutaleet aina desimitalla. Näin annoskoot pysyvät sopivina, enkä lähde huomaamattani pienentämään niitä tai läträämään lautasellista velliksi. 1½dl hiutaleita veteen keitettynä. Mä yleensä yhdistelen eri viljoja oman maun mukaan, esimerkiksi kaurapuurosta saa pehmeämpää kun laittaa sekaan hieman mannasuurimoita. Tai jos puuron keittää vaikka vaniljasoijamaitoon, tulee siitä hyvä makea versio!

anteeksi räjähtäneet mikropuurokuvat!

Entä mitä valmiin puuron joukkoon? Jossain vaiheessa laitoin aina 200g purkin raejuustoa, mutta nykyään raejuusto tursuaa jo korvista ulos. Chia-siemenetkin olivat tuolloin päivittäisessä käytössä, mutta kalliit superfoodit alkoi ärsyttää, enkä niitä sen takia enää osta. Pähkinät kuuluvat tällä hetkellä jokapäiväiseen ruokavaliooni, ja ½desiä on helppo "piilottaa" puuron joukkoon.


Kesän alussa löysin myös maapähkinävoin ja auringonkukansiemenet. Vähän vajaa ½dl siemeniä ja iso ruokalusikallinen makeuttamatonta maapähkinävoita neljän viljan puuron sekaan on yksi mun lemppareista. Välillä oon laittanut sekaan myös ihan vähän soijarouhetta, jotta saisi enemmän proteiinia.

Tällä hetkellä oon ihastunut Fazerin Alku sadonkorjuu -puuroon, jossa isojen täysjyvähiutaleiden joukossa on auringonkukan-, kurpitsan- ja pellavansiemeniä. Alkuun kauhistelin noita siemeniä hiutaleiden joukossa (apua, ylimääräisiä kaloreita!), mutta kukin voi omalla kohdallaan miettiä paljonko noin pieni määrä vaikuttaa yhtään mihinkään.


Moni tykkää syödä puuron kanssa marjoja tai pilttiä, mutta mä syön hedelmät mieluummin erikseen. Seuraava haaste olisi kokeilla tuorepuuroa, jonka voi tehdä esim. jogurttiin edellisenä iltana ja antaa turvota jääkaapissa yön yli. Nyt kun vielä saa tuoreita kotimaisia marjoja, voisi ihan tosissaan yrittää rohkaistua ja ostaa vaikka Yosan metsämarja-kaurajogurttia ja sekoitella siitä, itse poimituista mustikoista ja pikakaurahiutaleista aamupalan.

Sieltä varmaan löytyy muutama muukin puuron ystävä. Miten te yleensä syötte omanne?

32 kommenttia:

  1. Voi, haluaisin syödä puuroa aamupalaksi! Itselle tulee vaan jotenkin epämukava olo, jos aamupala on määrällisesti iso, ja puuro tuntuu liian täyttävältä. Tiedän kyllä että se on se syömishäiriön ääni. Aamupalana on lähes poikkeuksetta kaksi leipää päällisineen. Onko sinulla jotain vinkkejä, joilla olet tottunut syömään täyttävän aamupalan, vai onko se sinulle niitä helpoimpia aterioita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei täällä painiskelee toinen ihan tismalleen saman ongelman kanssa ja aamupalavaihtoehtokin on sama!:D

      Nooralle vielä: noi sun puurot näyttää ihan megahyville aina ja tekis iteki mieli testata mut mulle on jääny kammo kun joskus edellisellä anoreksiakaudella en mitään muuta koskaan mussuttanutkaan kun puurovellejä :D

      Poista
    2. Aamupala on mulle päivän helpoin ateria, kunhan saan syödä sen rauhassa. Ite oon oppinut vasta aikuisiällä syömään puuroa, kun osastolla ei ollut vaihtoehtoja.Paras tapa on vain haastaa itsensä ja huomata, ettei mitään pahaa tapahtunutkaan vaikka vatsa olisi tavallista täydempi.

      Poista
  2. Vadelma pikapuuro hillolla tai raejuustolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en enää käytä pikapuuroja, koska riittävästi energiaa saadakseen pitäis syödä aina kaks pussia :---D

      Poista
  3. Mun lemppari on nutellapuuro maitoon keitettynä :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aaaaa! Kuolaus. Miksi nutella on niin kallista?

      Poista
  4. Oon ite kans ihan puuron ylimpiä ystäviä! Turvaruoka, josta kuitenkin saa ravitsevan ja monipuolisen aterian lisukkeilla. Mulla puuron joukkoon kuuluu vakiona raejuusto ( ehdottomasti valio eila, muut on ihan puppua) ja sen lisäksi jotain hedelmää tai marjoja. Joskus saatan tehdä puuron mantelimaitoon ja nyt kauppoihin ilmestynyt kookos-mantelimaito on myös aika bueno! Jossain vaiheessa tykkäsin itekkin lisäillä maapähkinävoita tai cashewpähkinöitä puuron joukkoon, mutta viime aikoina en oo uskaltanut ostaa niitä... Pitääkin seuraavalla kauppareissulla napata mukaan! #fuckyouana :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä taas paras raejuusto on ehdottomasti Keso :---D Mäkin sotkin puuroon jossain vaiheessa mantelimaitoa, mutta koska ruokajuomana menee tavallista soijamaitoa, noi litran tölkit ehti pilaantua ennen kun sai kaiken käytettyä :---( Ja osta ihmeessä maapähkinävoita! #caloriesdontcount

      Poista
  5. Tuorepuuro banaanista, marjoista, kaurahiutaleista ja kauramaidosta on kyllä aika herkkua! Jos hurjaks heittäytyy ja lisää vielä vähän vaniljasokeria (tai mikä ettei tekis vaniljasoijamaitoon!) on kyllä oma suosikki milloin vaan uskaltaa tehdä :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaa kuinka kauan on houkuttanut tehdä puuro kauramaitoon! Oon vaan pelänny ostaa kokonaisen litran, mutta nyt kun tajusin että isommista kaupoista saa kauramaitoa myös pillimehuvertsioina, on ehdottomasti pakko kokeilla!

      Poista
  6. Porkkana-tuorepuuro on täl hetkellä ollut hyvä kouluaamuina kun on nopee ja täyttävä :D, sellanen kakkumainen, kun laittaa mantelimaitoon, sit kanelia ja (saksan)pähkinöitä, en hedelmiä tai marjoja tykkää laittaa, mut toi on ollut toimiva ja,sit banaani ja pähkinävoi (: huomaa ettei ihan hedelmällä tai smoothiella jaksa niin paljoa sitten ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkanakakkupuuro! Oon iteki tehny tota joskus ja laittanu vielä kananmunan sekaan.

      Poista
  7. Ihania puurovinkkejä! Menee ehdottomasti kokeiluun. Etenkin tuo maapähkinävoi kuulostaa namilta. Joskus ostin cashewtahnaa, mutta se oli niin sitkeää, etten tykännyt, kun klimpit jäivät kitalakeen kiinni. Maku itsessään oli kuitenkin ihan ok.

    Yleensä syön oman kaloripommipuuroni niin, että kiehautan kaurahiutaleita, vehnäleseitä, pellavan-, kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä (plus suolaa ja makeutusainetta) vedessä mikrossa. Sekaan laitan vielä mct- öljyä noin ruokalusikallisen keittämisen päätteeksi + pinnalle hampun- ja chiasiemeniä ja tuoreita marjoja. Kylkeen ehkä vielä mehukeittoa. Ja voi jestas että on hyvää.

    Olen ostanut nyt hirssi- ja tattarihiutaleita kaappiin, jotta en jumittuisi syömään aina vaan sitä samaa. Mutta nyt näin loppukesästä, kun tuoreita marjoja vielä saa, pidän niiden syömisestä kiinni ja nautin loppuun asti kun voin :)

    Tuorepuuroakin pitäisi joskus kokeilla. Laita reseptejä jos löytyy mieluisia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että joku muukin uskaltaa kokeilla kaloripitoisempia puuroja! Mä välillä suorastaan häpeän kaikkea mitä puuroni joukkoon sotkenkaan :---D

      Poista
  8. Kaurapuuro Jacky Makupala kinuskivanukkaalla! Nam

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ite oon kokeillu vaan Power Cow -toffeevanukasta sen liivatteettomuuden takia, mutta vanukas + puuro = bueno! Oli tänäänkin pakko käydä pitkästä aikaa kaupassa hakemassa vanukasta sun suositukseta.

      Poista
  9. Mä tykkään tehdä kaurapuuron veteen 2 dl hiutaleita ja 3 dl nestettä niin että eka desi on soija- tai kauramaitoa, toka ja kolmas desi vettä. Sit valmiin puuron joukkoon vielä loraus soijamaitoa ja päälle kanelia <3

    VastaaPoista
  10. Paras puuro syntyy kokonaisista tattarisuurimoista. Se tykkää niin voisilmästä, hunajasta, marjoista kuin vaikkast liotetuista sekahedelmistäkin.

    VastaaPoista
  11. Mä taidan olla aika askeettinen tässä puuron tuunaamisessa; mun suosikki on ollut jo pitkään ihan tavallinen veteen keitetty puuro voisilmällä. Tuorepuuro kuulostaa kyllä houkuttelevalta, ehkä sitä vois joskus kokeilla ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaan, että mielipide tulee muuttumaan kunhan uskallat kokeilla uusia asioita ;---)

      Poista
  12. Eksä joskus laittanut jotain vanukasta puuron sekaan? Se kuulostaa niin jännältä et pitäis kans tesmaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Toffee-vanukas on ihan parasta puuron seassa. Viime aikoina oon käyttäny Alpron vaniljasoijavanukasta, koska maitotuotteet on jotenki ällöttäny.

      Poista
  13. gluteenittomia kaura tai tattarihiutaleita, maustamatonta proteiinijauhetta 30g ja marjoja(olen ahkera salitreenaaja) Joskus sokeritonta marjakeittoa lisäksi. Illalla tai välipalana toimii tuorepuuro; rahkan, pähkinöiden, banaanin/avokadon kera. Suosittelen myös kokeilemaan pinaatti ja kesäkurpitsaraastetta puuron seassa. toimii uskokaa tai älkää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti toimii! Ite vaan miellän pinaatin ja kesäkurpitsan ennemmin pääruoan kanssa, joten lisään niitä mieluummin pääaterioiden joukkoon ;))

      Poista
  14. Täältähän löytyy aivan ihania puuroreseptejä kokeiltavaksi - viljapuuro on ollut hedelmien rinnalla vakioaamiaiseni lapsuudesta saakka. Oma tämänhetkinen suosikkini on luomukaurapuuro rasvattomaan maitoon keitettynä, lisukkeina proteiinijauhe, tyrni- tai karpalorouhe sekä hunaja. Suosittelen lämpimästi, maku ei ole lainkaan kirpakka. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää kai opetella syömään myös maitopuuroa. Pari kertaa kun oon kokeillu, maku on ollut niin outo että oon suosiolla jatkanu veteen keittämistä.

      Poista
  15. Mulla puuro on kans turvaruokaa, lisäks halpaa ja helppoa sellaista! :) Lapsuuden jälkeen en vuosiin puuroa syönyt, mutta jossain vaiheessa opettelin sen uudelleen. Mä tykkään täl hetkellä eniten spelttipuurosta veteen tai mantelimaitoon keitettynä. Paljon kanelia päälle. Hedelmät ja pähkinät syön mieluiten erikseen. :) Puuro on ihanaa, kun sen jaksaa kattilassa haudutella. Fazerin kolmen kuidun puuro, kaurapuuro ja tattari-kaurapuuro ovat myös ihania :) Tattari tosin on aika voimakkaan makuista, et sitä kannattaa testailla alkuun vaikkapa kaurahiutaleiden kans yhessä.
    Ehdoton lemppari on kyl uunipuuro! Riisistä, ohraryyneistä tai sekä että, kauramaitoon yön yli uunissa hauduteltuna. Tosin siihen uskallus ei kamalan usein riitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä itse asiassa opin syömään puuroa vasta aikuisiällä kun osastolla ei ollut vaihtoehtoja. Oon kai pienenä joskus oksentanu puurot, enkä sen jälkeen suostunu sitä enää syömään. Ja kattilapuuro on kyllä miljoona kertaa parempaa, kun on aikaa sitä haudutella - uunissa tehdystä puhumattakaan!

      Poista
  16. suosittelen laittamaan hiutaleet likoamaan nesteeseen yön yli ja sit mikroon jos ei jaksa/ole aikaa kattilassa keittää. ja jos painoa aikoo nostaa on se vesi aika hyödytöntä, miksei sit laita suoraan maitoa, mehua tai soijajuomaa lisäenergian kera? ja oikeesti; nutritkin toimii ainakin vanilja.

    VastaaPoista