Muutama postaus sitten kommenteissa eräs anonyymi ihmetteli maitotuotteiden ja kananmunien käyttöäni, sillä hän oli saanut käsityksen etten käytä mitään eläinperäisiä tuotteita. Olen ennenkin yrittänyt kirjoittaa kasvisruokavaliostani, mutta tekstit ovat jääneet luonnoksiin. Syömishäiriöt ja tiettyjen ruoka-aineiden rajaaminen pois kun eivät mielestäni oikein sovi yhteen. Nyt kuitenkin voisin avata suuni asiasta.
Olen ollut lakto-ovovegetaristi melkein kymmenen vuotta, joista muutaman viime vuoden aikana olen alkanut korvata maitotuotteita yhä enemmän kasviperäisillä. Punaisesta lihasta en ole oikein ikinä pitänyt, kalaa en voi sietää ja kanan jätin pois yläasteella. Kasviksia, ituja, linssejä, papuja ja pähkinöitä sun muita meillä on syöty kotona aina, joten lihan "korvaaminen" ja ravintoaineiden turvaaminen ei ole missään välissä ollut ongelma.
Mutta miksi en ole siis täysin vegaani? No, koska syömishäiriö. Tein jo useampi vuosi sitten itseni kanssa sopimuksen, että saan alkaa vegaaniksi vasta kun olen parantunut. En halua alkaa tarkkailla yhtään nykyistä tarkemmin pakkausten tuoteselosteita kaupassa käydessäni, siihen menee jo nykyisellään tuhottomasti aikaa. Enkä halua turhautua ravintolassa (jossa käyminen on jo muutenkin stressaavaa), jos jokainen vegeannos sisältää juustoa tai kermaa tai pasta kananmunaa, ja pitäisi erikseen selittää ja vaatia tekemään ruoka ilman sitä ja sitä. Tai sukujuhlissa, kavereilla tai missä tahansa todeta että pystyn ottamaan lautaselleni vain vihersalaattia. Sh-osastolla ei ole mahdollista noudattaa vegaanista ruokavaliota, joten jos joskus vielä sairaalahoitoon joutuisin, olisi syöminen vielä suurempi kynnys kun kaloripelon lisäksi miettisi eläinten oloja.
Tiedän kyllä maidon- ja kananmunientuotannon epäeettisyydestä ja vaikutuksista ilmastoon, siksi pyrinkin käyttämään kyseisiä tuotteita mahdollisimman vähän. En ole esimerkiksi ostanut tänä vuonna yhtäkään lehmänmaitotölkkiä, vaikka se tulisi halvemmaksi kuin soijajuoma. Jogurtinkin ostan soijapohjaisena, sillä korvaaminen käy todella helposti. Mutta jos keksipaketin kyljestä pitää tarkastaa ovatko suklaahiput maitosuklaata, niin antaa vielä tässä vaiheessa olla.
Olen rajoittanut eläinperäisten tuotteiden käyttöä myös ruokavalion ulkopuolella. En omista yhtäkään nahkalaukkua tai untuvatakkia, parit nahkaiset kengät mulla on, mutta niidenkin käytöstä tulee syyllinen olo. Joten vaikka nahkalompakko olisi kuinka paljon kestävämpi tai Canada Goosen takki lämpimämpi, en sellaista itselleni halua. En silti menisi kadulla huutelemaan turkikseen pukeutuneelle naiselle turkistarhauksesta. Mistä tietää onko kyseinen turkis saatu esimerkiksi perintönä isoisoisoäidiltä, jolloin turkin omistava eläin on joka tapauksessa tapettu jo vuosikymmeniä sitten; pitäisikö kestävä vaate heittää pois jolloin riistetty elämä ainakin menisi täysin hukkaan?
Tässä siis muutama ajatus kasvissyönnistä syyllistämättä ketään tai menemättä sen syvemmälle eläinten oikeuksiin. Jokainen osaa varmasti hyödyntää nettiä ja etsiä lisätietoa niin halutessaan. Jätä toki mielipiteesi kommenttikenttään :)
PS. Katsoin eilen Cowspiracy -nimisen dokumenttielokuvan Netflixistä, suosittelen!
Aivan oikein olet tehnyt ja jos vähänkin on epävarma aina voi rav.terapeutilta kysyä. Kasvisruokavaliokin on tarpeeksi haastava ja rajoittava. Ymmärrän hyvin eettiset perusteet. Ja aina voi luomua ostaa, sekin on eläinten hyvinvoinnin tukemista. Tuo vegaanisuus voi myös toimia motivaationa jos se sinulle on tärkeää. Mutta niin kauan kun on alipainossa kaikenlaiset dietit ja erikoisruokavaliot pois.
VastaaPoistaMulle oikeaoppisen kasvisruokavalion koostaminen on ollut selvää jo ennen sairastumistani, joten ravitsemusterapeuttia en onneksi tarvitse.
PoistaLuomusta en ole kovin vakuuttunut, koska eläinten olosuhteita ei juurikaan valvota, eikä luomutuotanto korjaa ympäristölle aiheutuvia haittoja, kuten lehmien metaanipäästöjä.
Ja kyllä vegaanius toimii motivaattorina ajatellen niin eläimiä, itseään, mieltään kuin ympäristöäkin.
Hyvän päätöksen olet tehnyt. Itsekin halauisin olla kokonaan vegaani, mutta opiskelijabudjetti ei anna siihen myötä - vegaaniset korvaavat tuotteet tuppaavat olevaan todella kalliita. Itse en syö siis lihaa, liivatetta tai juoksutetta, ja kananmunajuttuja en osta kotiin. Maidonkin korvaan usein esim. soijamaidolla, mutta täysin vegaaniksi en tällä hetkellä pystyisi. Helppo se on esim. tavallisen jugurtin tilalle ottaa yosaa ja maidoksi kasvimaitoa, mutta valmistuotteiden kanssa tulee suurempi ongelma. Onneksi on vihikset! En tiedä oletko facebookissa käynyt sipsikaljavegaanit -ryhmässä, mutta sieltä löytyy vegaanisia mättövinkkejä, joita voi ihan sekaanitkin käyttää.
VastaaPoistahmm, monipuolinen ja riittävä vegaaniruokavalio ei tarkoita automaattisesti sitä, että pitäisi kermajuuston tilalle ostaa kalliitta vegejuustoja, kinkun tilalle leikkelettä jne. Tilalle voi tehdä itse vaikka hummusta, joka ei tulee halvaksi. Vegaaniruokavalioitakin kun voi koostaa monella tapaa - myös tosi edullisesti. Itse tehty seitankin on paljon halvempaa kuin joku pihvi! valmistuotteita en ole tosin itse ikinä pahemmin syönyt, enkä usko siinä mitään kyllä menettäneeni - niin sekaanina kuin vegaaninakaan :D
PoistaMun mielestä vegaaniruokavaliossa ei ole tarkoituskaan korvata lihatuotteita. Soijanakit ja muut on nykypäivän kiitos ja pikapelastus, mutta kun hyvää saa helposti ilmankin! Itse en myöskään liivatteita sun muita ole syönyt vuosikausiin. Valmistuotteiden kanssa tulee tietysti vaikeuksia, jos vaihtoehtona on fetasalaatti ja vihis niin itku siinä vielä tässä tilanteessa pääsisi.
PoistaMitä tarkoitat sillä, että vegaaniruokavaliossa ei ole tarkoituskaan korvata lihatuotteita? Kyllähän ne jollain tulee korvata - tai jos ei, ruokavalio on pielessä.
PoistaHienoa, että tunnistat, mikä on toipumistasi edistävää ja mikä ei, ja vielä toimitkin sen mukaan. Pienilläkin arjen eettisillä valinnoilla on merkitystä, aina ei tarvitse olla joko tai. Ja muuten tosi hyviltä on näyttäneet nuo kasvisruuat, mitä olet tänne välillä postaillut!
VastaaPoistaItselläni on toipumisprosessi aivan kesken, mutta olen silti ryhtynyt vegaaniksi (lakto-ovona olin useamman vuoden jo ennen sairastumista). Mulla vegaaniruokavalio on itse asiassa auttanut: jostain syystä pystyn sallimaan itselleni esim. vegejuustot ja vegejäätelöt, vaikka maitopohjaiset ei ole tulleet kysymykseenkään. Tuoteselosteita lukiessani huomio ei enää kiinnity energiasisältöihin, vaan mahdollisiin eläinperäisiin tuotteisiin. Vegaanisuus on myös tuonut mulle uutta innostusta ruuanlaittoon ja uusien tuotteiden kokeilemiseen. Pointtina siis, on yksilöllistä, edesauttaako erikoisruokavaliot toipumista vai estääkö sitä.
Mulla on muuten yksi tuttu, joka sai noudattaa osastolla vegaaniruokavaliota. Kyseessä ei kuitenkaan tainnut olla erikseen sh-osasto, vaikka hän sairaalassa syömishäiriön takia olikin. Oon kyllä itekkin miettinyt tuota, että jos menen osastolle, onko siellä mahdollisuus edes lakto-ovoiluun..
Mä oon kanssa saanut aivan uudenlaista intoa kokkailuun, kun saa tehdä vegaanisena. Mulla tais olla samanlainen kausi joskus pari vuotta sitten, mutta nyt oon innostunut uudestaan :--D (t. tein porkkanakakkua, johon tuli kikherneitä)
PoistaMä olen vielä siinä vaiheessa, että luen tuoteselosteesta kalori-, proteiini- ja hiilarimääriä, joten tällä hetkellä täysvegeily sulkisi vain turhaan tuotteita pois. Mutta eiköhän toi kalorikammo taas pikkuhiljaa helpota ja voi keskittyä niihin parempiin asioihin tuoteselosteessa ;)
Todella fiksu päätös, hyviä ajatuksia.
VastaaPoista:)
PoistaFiksu päätös. Ei se ole muiden asia oletko vegaani vai ei :) itsekin olen lakto-ovovegaani. Kanamunia en käytä itse valmistaessani ruokaa, mutta jos joku tarjoaa jossain ruokaa en ala tivaamaan onko siinä käytetty munaa vai ei. Maitotuotteita taas en vain halua karsia.
VastaaPoistaMä taas voisin jättää maitotuotteetkin tuosta vaan, paitsi että suklaa, Ben&Jerry's ja juusto leivän päällä vaatisi vähän totuttelua. Musta tuntuu että oon nykyiselläänkin jo riesa isovanhemmille kun mennään syömään: "Syötkö sä kalaa tai kalkkunaa, vaikket lihaa? Ota tästä edes mukaan näitä kalanmaksaöljytabletteja, kun on hyvää rasvaa."
PoistaPakko sanoa,että itse koen parantumisen syömishäiriöstä alkaneen siitä,kun aloin vegaaniksi. En kokenut enää suurta syyllisyyttä syömisistäni eettisten ja ympäristöön vaikuttavien syiden takia ja laitoin ne ns. itseni edelle. Ehkä se ei kaikille toimi,mutta itse sain osittain vegaaniudesta vapauden syödä ilman syyllisyyttä. Tosin vieläkin käytän nahkatakkia,jonka ostin vuosia sitten,koska sekin olisi mielestäni väärin,tuhlaaminen. Uutta en kyllä enää ostaisi.
VastaaPoistaItselläni on vähän sama juttu! Jäätelön syöminen ahdisti, koska ajattelin sen olevan täysin turhaa energiaa ja hirveällä kärsimyksellä tuotettua. Nyt jäätelökoneessa hyrrää sitruuna-lakujäätelö, ja sen syömisessä voi keskittyä vain nauttimiseen ;)
PoistaSama täällä! Kokonaan vegaaniksi en saa ryhtyä kuin vasta normipainossa (ei enää pitkä matka ;)), ja se tsemppaa huimasti! Mutta se, että koulun ulkopuolella käytän oikeastaan vain vegaanisia tuotteita, tuntuu tosi hyvältä. Pystyn syömään paljon vapaammin erilaisia herkkujakin, kun tiedostan niiden olevan vegaanisia ja että niitä syömällä teen vain hyvää. Sekä eettisesti että myös itselleni. Mutta Nooran valinta on myös varmasti oikein hyvä. :)
PoistaMäkin oon tän postauksen myötä pohtinut, että miksi käytän esim. maitotuotteita jos niistä tulee itselle syyllinen olo. Nytkin jääkaapissa kummittelee raejuustopurkki, jo on ongelmat :'D
PoistaPysyn silti päätöksessäni, luustonkin kannalta on varmaan hyvä saada kalsiumia maitotuotteista. Sitähän on lisätty kasvisvalmisteisiin, mutta niitä ei tule juotua/käytettyä paria lasillista enempää päivässä.
Jäätelöiden kohdalla Oatly tai Rice kuulostaa yhtä pelottavalta kuin maitoversiokin.
90-luvulla pystyi vielä muuten Ulfåsassa olemaan vegaani sh-potilas. mut se olikin silloin sekaosasto. oli lupa tuoda omat leivät jos ei sairaalaleipä maistunut, kaapissa sai olla omia lisäsafkoja ja joskus sai viedä jälkkärin omaan huoneeseen ja syödä siellä. mut tosiaan ei ollut pelkkä sh-osasto silloin, niin väljemmät säännöt.
VastaaPoistaVielä 2010 oli myös mahdollista ostaa itse nutrikorvausten tilalle karkkia tai pähkinöitä, tai omat hedelmät. Nykyään säännöt on niin tiukat, ettei moinen tulisi kysymykseenkään. Tai mitkään lisäsafkat. Jos ei pöydässä saa ateriaa tietyssä ajassa tuhottua (about minuutin tarkkuudella), on jäljelle jäänyt ruoka korvattava.
PoistaEi sun tarvitse selitellä ruokavaliotasi kenellekään. :) Jos joku inisee siitä, miksi et ole täysin oikeaoppinen vegaani, se on hänen häpeänsä.
VastaaPoistaEhdottomasti tämä x1 000 000
PoistaMun mielestä ruokavalio on jokaisen oma asia, ei mun ollut mitenkään tarkoitus selittää "lupaani" syödä kananmuna- ja maitotuotteita. Mutta mun mielestä jokaisen tulisi tiedostaa ravintonsa alkuperä ja sen vaikutukset muihin. Lihansyönnin ja karjankasvatuksen (+sen syömän rehun) takia osa maailmasta kärsii nälässä..
PoistaTotta, mut ei se oikeen onnistu jos on päästään liian kipiä :D t. kasvissyöjä, toisinaan vegaani, muttei silti muiden asioihin puuttuva sellanen ja siitä pidän viimeseen asti kiinni.
PoistaSellanen jankkaus ja "sinä olet itse saatana" syyttely (jälkimmäinen lähinnä näiden oikeaoppisten äärivegaanien toimesta) vaan alkaa perisuomalaista vituttaa ja siinä asiat voi vaan huonontua. Oletan, että se totuus tulee jokaista ihmistä varmasti vastaan jos on tullakseen ilman mun nillityksiä ja väliintuloja. Oon huomannu et paljon parempi tapa on olla kertomatta että on kasvissyöjä ja suositella vaan jotain reseptiä tai keskustella arkisesti saarnaamatta, kysyttäessä vastaa vaikka et en oo kasvissyöjä, niin on ns sama "lähtökohta" kun vastapuolen keskustelijalla, tai sille toiselle tulee ihan eri fiilinki siitä. Sellanen tee niinkuin minä koska olen niin viisas ja paljon tietoisempi tästä kuin sinä, anna kun valistan sinua/kerron sinulle tästä ja tuosta ja sikojen olosta ja kuolemasta ja raiskauksesta josta sinä olet vastuussa-asenne ei toimi kenenkään kohdalla. Sillä ei oo mitään väliä minkä takia ihmiset alkaa jättää lihaa pois, kunhan niin tapahtuis. Sillä ei oo eroa lopputulokseen et alkaako joku kasvissyöjäks esim. eettisistä, terveydellisistä tai vaikka uskonnollisista syistä, lopputulos on se että ihminen siirtyy kasvisruokavalioon. Nyt tuli lähes aiheen ohi mut herkästi tulee otettua tästä aiheesta kuumaa :D
Lisään: joillekin sellanen sinä olet tappaja-asenne saattaa toimia mut varmaan marginaaliosalle, ja muokkaan et kyllä mä siis puutun toisinaan mut en ylhäältä päin syytellen ja saarnaten vaan samalta tasolta ja sellasella hetkellä et siitä on luonnollista keskustella.
PoistaItsekään en kuulu näihin valistajiin, joiden on pakko vähintään kolmesti päivässä saada kertoa kasvisruokavaliostaan. Ainoa kerta kun olen jollekin avautunut eläinten olosuhteista on ollut osastolla, kun mut pakotettiin syömään kanaa ja yritin hoitajille selittää, miksi musta tuntuu kuin olisin murhaaja. Mulle on ihan ok, että kaveri tilaa Mäkissä juuston vaikka viidellä ekstrapihvillä. Samoin jos omaatuntoa ei kolkuta ostaa alipalkatulla- tai lapsityövoimalla tuotettuja vaatteita, niin mikäs siinä. Kunhan on edes osittain tietoinen, mitä kuteen valmistus on vaatinut eikä sulje silmiään kaikelta. Ja nyt en todellakaan tarkoita sitä, että jokaisen käyttämästä tuotteen alkuperä olisi googlattava - en tee sitä itsekään.
PoistaEiköhän Noora sultakin löydy noita lapsityövoimalla tehtyjä vaatteita :D
PoistaVarmasti löytyy, ostan suuren osan vaatteistani H&M:stä ja vaatteiden alkuperästä en tiedä mitään. Jostain syystä mua vain huolettaa enemmän eläin- kuin ihmislapsien kohtalo. Eikä jälkimmäisiä kasvateta ruoaksi. Kärkäs mielipide, tiedän.
PoistaVinkkinä jos et oo ennen kokeillut niin Rainbow:n kauramaito on yllättävän hyvää! Ainut kasvispohjainen maitotuote jota itse ainakin pystyn juomaan ihan sellaisenaan, ja se ihan oikeastikin on hyvää! Eikä mun tietääkseni ole lisättyä sokeria tms :)
VastaaPoistaKantsii kokeilla!
(ja taitaa ainakin Prismassa olla halvempaa kuin kaikenmaailman alprot)
Oon kokeillut, kun ihan lähi-Alepasta löytyy :) Tosin oon käyttänyt sitä vaan murojen kanssa ja pari kertaa keittänyt puuron siihen.
PoistaMulla sama kuin monella täällä; oon aina ollut kasvissyöjä, ja päätin ettei sh-potilaan ole hyvä ryhtyä vegaaniksi rajoitusten lisäämisen vuoksi. vuosien anoreksian ja bulimian jälkeen kuitenkin aloin miettiä ympäristö- ja eläinasioita, enkä voinut enää muuta kuin jättää maidon ja munankin pois. Veganismi on monipuolistanut ruokavaliotani hirveästi kun enää ei voi turvautua pelkkiin rahkoihin ja raejuustoihin. Uusien asioiden kokeileminen on myös palauttanut ilon syömiseen - kaikki on sallittua, kunhan on vegaanista.
VastaaPoistaYmmärrän kyllä kantasi, kaikkien parantumiset menevät eri reittejä ja kaikki ovat oman tilanteensa asiantuntijoita. Ehkä tieto luvasta siirtyä veganismiin toimii myös paranemisen motivaattorina? Tsemppiä paranemiseen!
Mäkin uskon, että veganismi tulee vielä auttamaan mua parantumisessa, mutta vielä ei olla ihan siinä pisteessä :)
PoistaItsellä maitotuotteet eivät ole ikinä olleet mitään turvaruokaa, joten siitä ei ole kyse ettenkö uskaltaisi luopua Skyreistä ja raejuustosta.
Joskus aikaisemmin tästä juteltiin, joten aikalailla samoilla linjoilla ollaan. Sain tästä asiasta ihan lääkärin määräyksen, sillä vegaaniruokavalio ei sellaisenaan ole riittävä parantumisvaiheessa.
VastaaPoistaKieltämättä eläinperäisten tuotteiden käyttäminen ahdistaa, mutta aina voi valita vegaaniversioita ilman turhaa ehdottomuutta. Pitää vaan jaksaa odottaa ja pitää vegaanisuutta motivaationa parantumiseen. Kasvisruokavalio auttaa jo paljon, joten ei sekään mikään pieni asia ole. Pointti oli kuitenkin siinä, että kaikki aikanaan! :)
Vielä viitisen vuotta sitten ravitsemusterapeutin mielestä anoreksiasta paraneva ei saanut tarpeeksi proteiineja, jos ei syönyt jotain lihaa, siispä itsekin jouduin osastolla syömään kanaa. Onneksi nykyään ollaan tietoisempia kasviproteiineista! Välillä myös vähän ihmetyttää ammattilaisten ajatus, että laihdutan jos juon soijamaitoa. Siinähän on enemmän kaloreita kuin perus rasvattomassa maidossa?
PoistaOlet oikeassa, parempi tämä on kuin sekasyöminen tai semivegetarismi. Eikä enää ole niin kauheasti matkaa normaalipainoon, jolloin voi ehkä alkaa elää omien aatteittensa mukaan ilman että anoreksia sanelee (lisäksi) säännöt :)
Tämä oli kiinnostava teksti. Sen verran mielipiteitä heitän kehiin, että maitotilan kasvattina särähti korvaan "maidontuotannon epäeettisyys" - jos siis puhutaan suomalaisesta tuotannosta. Ulkomailla tilanne on paikoin aivan järkyttävä ja siinä on minullekin ehdottoman pätevä syy jättää kaikki tuodut maitotuotteet ostamatta. Mutta Suomessa lypsykarjalla on hyvät oltavat, siitä pidetään tarkasti huolta monen eri tahon toimesta. Suomessa ei myöskään saa käyttää hormoneita tai antibiootteja tuotannon lisäämiseksi. Minusta kotimainen maidontuotanto ei siis ole kovinkaan epäeettistä, kun huomioidaan eläinten olot ja käytetty rehu. Meillä on asiat tosi hyvin esim. Amerikkaan verrattuna. :)
VastaaPoistaJos nyt puhutaan maidontuotannon epäeettisyydestä, niin sen käyttämättä jättäminen on suurempi vahinko eläimen kannalta kuin sen maidon käyttäminen. Suomessa tuotantoeläimillä on hyvät olot, ja lehmälle maidon lypsäminen on helpotus. Miettikääa nyt itsekin miten tuskaista se olo on, jos on tissit täynnä eikä niitä saisi tyhjentää! :D Koska sitä maitoa joudutaan joka tapauksessa lypsämään, niin en millään ymmärrä miten sen käyttäminen olisi vastoin eläinten oikeuksia? Vasikat saa maitoa niin pitkään kuin niille on hyväksi kunnes siirtyvät kiinteään ruokaan. Ilman lypsyä eläimen olo on hirveä ja aiheuttaa helposti esim. utaretulehdusta. Miten tämä on epäeettistä ja eläimen kärsimysten lisäävää? Sen maidon hukkaaminenhan se vasta on epäeettistä jos eettisyyttä mietitään!
PoistaNiinpä. Lehmä tulee kipeäksi, jos sitä ei lypsetä. Amerikan ja esim. Intian massatilat on ihan oma lukunsa ja siellä eläimillä ei kovinkaan usein ole kovin hyvä olla - puhumattakaan keinoista, joilla tuotanto yritetään maksimoida eläinten terveyden kustannuksella. :(
PoistaAnteeks mitä!? Teillä ei kyllä ole hajuakaan mitä lehmät joutuu kokemaan. Ne ei tuota ylimääräistä maitoa itsestään, vaan ne pakotetaan vasikoimaan (eikä astutus edes tapahdu luonnollisesti, vaan keinosiemennyksellä) joka vuosi 4-5 vuotta kestävän elämänsä ajan (lehmän normaali elinikä on n. 20 v, mutta viiden vuoden iän saavutettuaan ne ei enää tuota tarpeeksi hyvin ihmiselle). Vasikka erotetaan emästään parin päivän ikäisenä ja molemmat huutavat päiväkausia toistensa perään, molemmille kokemus on traumaattinen, ja lehmä pakotetaan käymään joka vuosi läpi sama kokemus. Kun lehmä on vasikoinut niin se alkaa tuottamaan maitoa samalla tavalla kuin ihminenkin tuottaisi, mutta sit ihminen lypsää vasikalle tarkoitetun maidon ja vasikka pulloruokitaan keinomaidolla. Mun mielestä prosessi on oksettava ja me ei todellakaan tarvita maitoa elääksemme, ihminen on ainoa laji joka käyttää toisen eläimen maitoa ravintona ja vielä aikuisiälläkin! "Vasikat saa maitoa niin pitkään kun on hyväksi" -> bullshittiä, ei todellakaan, luomutiloillakin vasikka on emänsä kanssa pari viikkoa jolloin kiintymyssuhteesta tulee vielä voimakkaampi ja vasikan erottamisesta vielä hirveämpää. Niin ja suomessa lehmät asuvat parsinavetoissa eivätkä pääse liikkumaan minnekään, kesällä saa olla pari viikkoa laitumella mikä on aika laiha lohtu.
PoistaJa on totta että esim. Amerikassa eläintenolot on vielä suomeakin surkeammat mutta ei paljon. Mistäköhän sä ton Intian vedit? Intiassa lehmä on pyhä eläin eikä siellä todellakaan käytetä mitään lehmästä peräisin olevaa. Ja suurin osa intialaisista on vegaaneja tai vähintäänkin kasvissyöjiä.
Olen samoilla linjoilla edellisen anonyymin kanssa. Vasikoille tarkoitettu maito pumpataan (ainakin yleensä) ihmisiä varten, ei mikään eläin tuota maitoa noin vaan ja odota että toinen laji tulee sen keräämään. Tissit pitää tyhjentää joo, mutta sen pitäisi olla vauvalehmän vastuulla. Ihmiselläkin (tuoreella äidillä) maitovarat hupenee sitä myötä kun imettäminen lopetetaan.
PoistaMutta eläinten kohdalla ei, kun jatketaan tätä lehmien lypsämistä, kunnes on aika saada uusi vasikka ja tuottaa taas uutta maitoa,
Pitää vielä korjata sitä mitä sanoin aiemmin... Intiassa näköjään kuitenkin tuotetaan maitoa kyseenalaisin menetelmin, mutta siellä kumminkin juodaan paljon vähemmän sitä kuin suomessa. Ja Wikipedian mukaan siellä on monia (laittomia) teurastamojakin.
PoistaOlen kasvanut lypsykarjatilalla ja vanhemmillani on yhä lypsykarjaa. Joten väittäisin tietäväni vallan mainiosti, miten lehmiä ja vasikoita hoidetaan Suomessa.
PoistaOletteko koskaan käyneet katsomassa, miten asiat oikeasti menevät?
Ja kun anonyymi tuolla huuteli, että lehmät ovat Suomessa parsinavetoissa, niin eipä muuten pidä täysin paikkansa. Oletko kuullut pihatoista, joissa lehmät saavat liikkua ihan oman päänsä mukaan? Ja lehmien tulee saada kesällä ulkoilua aika huomattavasti pidempi aika kuin "pari viikkoa". Kannattaisi ottaa asioista selvää ennen kuin käy huutelemaan.
Vastasyntynyt vasikka kyllä erotetaan emästään, mutta vasta sitten kun emä on ensin saanut nuolla vasikan puhtaaksi. Pihatossa on yleensä erillisiä poikimakarsinoita, joissa emä saa poikia rauhassa ja viettää aikaa vasikan kanssa - jos emä vain osaa kohdella vasikkaa kunnolla, sekään kun ei ole itsestäänselvyys.
Pieni vasikka saa heti syntymänsä jälkeen emänsä ternimaitoa ja jos on poikkeustilanne, niin meilläkin on pakkasessa ternimaitoa niille vasikoille, jotka eivät syystä tai toisesta saa emältään maitoa. Vasikalle myöskin juotetaan maitoa tuttiämpäristä niin kauan, kuim vasikka sitä tarvitsee.
Vastasyntyneet pääsevät meillä makoilemaan puhtaille oljille ja tarvittaessa lämpölamppu ripustetaan vasikan ylle, ettei sille tule kylmä. Se saa joka päivä osakseen rapsutuksia ja silityksiä, jotta se tottuu talon väkeen ja kasvaa siten kesyksi ja helpommin käsiteltäväksi. Ja kunhan kesä koittaa niin myös vasikat pääsevät yhdessä ulkoilemaan.
Lehmät eivät ole kuin ihmiset, ne eivät muutaman päivän päästä emän ja vasikan erotuksesta enää edes muista olleensa yhdessä. Joten en voi allekirjoittaa sitä väitettä, että kokemus olisi traumatisoiva. Sen sijaan huonolla kohtelulla, mitä en voi ymmärtää ja mitä ei meilläkään hyväksytä, saa mistä tahansa eläimestä traumatisoituneen.
Meillä tehdään joka päivä yli 10 tuntia työtä sen eteen, että kaiken ikäiset lehmät voisivat hyvin. Puhumattakaan viljelykaudesta, jolloin "normaalien" töiden lisäksi päivät menevät peltohommissa. Viljelytkin mietitään sen mukaan, mikä olisi juuri meidän lehmille parasta ravintoa.
Parsinavetasta vielä sen verran, että se on monessa suhteessa parempi kuin pihatto. Pihatossa arka ja lauman arvojärjestyksessä heikompi eläin saattaa jäädä pahimmillaan ilmam lepoa ja ruokaa kun muut eivät päästä sitä ruokintapaikalle tai makuuparteen. Parsinavetassa lehmien paikat voidaan järjestää niin, että sopu säilyy. Lisäksi pihatoissa on huomattavasti suurempi riski sille, että lehmät satuttavat toisiaan ja sorkkasairauksien määrä on ihan eri luokkaa kuin parsinavetassa. Ja mitä isompi pihatto, sitä haastavampaa on kohdella lehmiä yksilöinä. Pienessä parsinavetassa omistaja tuntee jokaisen eläimen ja osaa kohdella sitä eläimen luonteen mukaisesti.
Puuuh olen puhunut. Jos joku vielä mulle väittää, että lehmät voi Suomessa huonosti niin jos vaikka kävisitte katsomassa miten asian laita oikeasti on ennen kuin lähtisitte väittämää asioita, jotka eivät pidä paikkansa. Ja jos joku yrittää vedota esim. Aktivistien salaa keskellä yötä ottamiin kuviin likaisista ja hätääntyneistä lehmistä niin kyllä sinäkin saisit hepulin ja paskoisit allesi jos joku tulis sun kotiin keskellä yötä kirkkaiden valojen kanssa. Miettikääpä sitä. Lehmillä ei ole mitään hätää.
Sun kanssa samaa mieltä. Ylemmällä anolla ei mitään kunnon tietoa asiasta, pelkkää vegaaniluuloa. Itsekin maitotilan kasvattina tiedän asioiden oikean laidan. Suomessa on lehmillä hyvät olot!
PoistaNo saako teillä lehmät elää rauhassa 20 vuotta ja kuolla vanhuuteen? Ei, niitä pidetään ainoastaan koska niistä on hyötyä ihmiselle ja ne tapetaan että ihminen saisi ravintoa.
PoistaJa vasikka eläisi elämänsä ensimmäisen vuoden paljon mieluummin emänsä kanssa, eikä siinä mitään ihmisen rapsuttelut auta.
Lehmän ei ole luonnollista seistä kiinni sidottuna vaan sen pitäisi saada olla vapaana, parsinavetat on kidutusta. Joo, kyllä jossain lehmät asuu pihatoissakin, mutta ihmisen vastuulla on katsoa että kaikki tulevat toimeen, ja jakaa lehmät sen mukaisesti. Lisäksi pihatoissa elävien lehmien sarvet nupoutetaan (=poltetaan sarven alut ettei niitä kasva) joka tuottaa huomattavaa kipua lehmälle pitkäksi aikaa.
Ja sulla on kokemusta näköjään vain joltain vanhempiesi tilalta, joten et voi yleistää että kaikkialla kohdeltaisiin lehmiä samalla tavalla. Niin ja aktivistit ei todellakaan tunkeudu yöllä ilman lupaa kirkkaiden lamppujen kanssa häiritsemään eläimiä ellei ole epäilyä että kyseisellä tilalla rääkätään lehmiä jollain erityisen kulmalla tavalla, ja todistusaineisto vain puuttuu.
No mitä sä teet asian hyväksi muuten ku boikotoimalla maitoa? Miten se niitä lehmiä auttaa? Ei mitenkään! Jos sä oikeasti olet huolissas eläinten oloista, niin tee niiden eteen jotain muuta ku jättämällä maitopurkki kauppaan!
PoistaIhan turhaan teet tuollaisia viherpiipertäjän yleistyksiä kun sulla ei oo oikeaa kokemusta eläinten olosta tai niiden hoidosta! Lopeta se googlettaminen ja ota oikeesti asioista selvää! Ei ihme että vegeillä on huono maine, kun ei ole pitkän ajan oikeaa kokemusta vaan joku yksittäinen huono tapaus yleistetään koskemaan kaikkia!
Ihan turha tästä on käydä ylemmän anonyymin kanssa väittelemään :)
PoistaMutta ihan tiedoksi, että olen käynyt varmaankin parilla kymmenellä eri maitotilalla Suomessa. Ja vaikka en olisi, niin miten kehtaat väittää että näkemykseni perustuisivat vain ja ainoastaan siihen, mitä kotona näen? Ja ihan tiedoksi, kyllä meillä saa lehmä elellä juuri niin kauan kuin terveenä pysyy. Ja jos lehmä sairastuu niin yhdessä eläinlääkärin kanssa pohditaan, onko lehmän edun mukaista yrittää hoitaa sitä vai päästää se vihreämmille laitumille.
Ja nupoutuksestakaan et näemmä tiedä. Vasikan pää sarvien alkujen kohdalta puudutetaan ja se saa pitkävaikutteisen kipulääkkeen ennen nupoutusta, joka toimenpiteenä kestää vain hetken. Vasikkaan ei siis satu missään vaiheessa. Joskus aikoinaan nupoutus tehtiin ilman lääkkeitä, mutta ei enää nykyään. Paljon nupottamista enemmän sattuu se, jos sarvellinen lajitoveri puskee pellolla kyljen tai utareet rikki. Tulee pahaa jälkeä. Siksi lehmiä nupoutetaan.
Varmaksi en voi mennä sanomaan kun en tiedä, mutta ylemmän anonyymin kommenteista paistaa todella pahasti läpi se, ettet ole nähnyt yhdenkään tilan arkea itse. Tuntuu pahalta, että teet noin kärkkäitä yleistyksiä ja mustamaalaat kotimaisen maidontuotannon. Sen takia jaksan ylipäätään vaivautua vastaamaan näihin kommentteihin - yritän tuoda asian todellisen laidan esille.
Maidon boikotoiminen todellakin auttaa jollain tapaa koska kun kysyntä vähenee niin tuotantokin vähenee, ja en tän ikäisenä oikein voi vielä tehdä mitään muuta.
PoistaNäinpä, kyllä Vaiennut puhuu ihan totta :) Vege-anonyymin kärkkäät mielipiteet eivät perustu mihinkään faktaan. Ja ikävä kyllä yhden tai kahden vegeanon maitoboikotti ei kyllä koskaan saa maidontuotantoa loppumaan. Jokaista vegeä kohti on kymmenen ei-vegeä. Ja kyllä mä rehdisti maitoa käytän koska tiedäb ettei se eläin siitä kärsi. Enemmän se kärsii, jos sen tuottamaa mautoa ei käytetä ja siksi pitää eläin syyttömänä tappaa.
PoistaEntinen tyttöystäväni työskentelee maatalousalalla ja nimenomaan lypsylehmien parissa, joten tiedän kyllä että lehmät ovat yleensä hyvin tyytyväisiä oloihinsa. Se ei silti poissulje lehmien metaanipäästöjen vaikutusta ilmakehään.
PoistaJotkut kohtelevat koiriaankin kaltoin, mutta silti ei yleistetä kaikkien koiranomistavien olevan eläinrääkkäjiä. Näin ei pitäisi olla myöskään lypsykarjan suhteen.
Mistä sen lehmän tyytyväisyyden muka näkee? Et pääse sen pään sisään katsomaan onko se oikeasti tyytyväinen. Mä väitän että mikään eläin ei voi olla onnellinen päästä kiinni sidottuna ja kykeneväisenä ottaa vain askel eteen ja taakse. Ja 2 kk laidunkausi kesällä ei siihen paljon auta. Nupoutuksessa ei käytetä kaikilla tiloilla kivunlievitystä ja aineen vaikutus kumminkin lakkaa ajallaan jonka jälkeen lehmän pää voi olla vielä kipeä.
PoistaSuosittelen muuten kaikkia katsomaan netflixistä sen fat, sick & nearly dead osa 1 vaikka se kertookin lähinnä vegaaniruokavalion terveyshyödyistä eikä eläimistä. Menkää myös youtubeen ja kirjoittakaa vaikka "why you should go vegan", aiheesta löytyy tuhansia videoita.
YouTubesta löytyy myös mieletön määrä illuminaatio-videoita. Toivottavasti katsot myös ne kaikki käyttämättä minkäänlaista kriittistä medialukutaitoa ja sokeasti uskot kaiken mitä sinulle annetaan videoiden välityksellä ;) Se on kumma kun kautta aikojen ihminen on halunnut uskoa vaan kaiken negatiivisen mutta ei mitään hyvää. Yksi alkaa haukkua toista kyläläistä huorintekijäksi niin kaikki uskoo sen mutta auta armias jos yrittääkin puolustaa kyseistä henkilöä. Eihän mikään positiivinen voi olla totta!!!!!! *sarkasmia btw* En väitä ettei maailmassa olisi paljon pahaa mutta se paha ei ole koskaan sulkenut automaattisesti pois sitä että on myös hyvää. Mustavalkoisuus ei kannata koska aina löytyy sata ja yksi eri sävyä.
PoistaOnnistuin spämmää saman kommentin kolmesti niin poistin ylimääräiset. Mobiiliselain & blogger </3
VastaaPoistaPoistin noi poistetut kommentit :'D
PoistaMoikka noora!
VastaaPoistaKannattaa lukea noitten maitotilallisten kommmentit. Oon laskujeni mukaan itsekkin kiertänyt about 20:lla maitotilalla useamman vuoden ajan ja voin sanoa kuten että keskiverto maitolehmät voivat suomessa hyvin. Boikotti ei edesauta hyvinvointia vaan se, että valitsee mitä ostaa (esim. Luomulla on oloihin vaikutusta itse luomutiloilla käyneenä, tai lähitoiloilta suoraan ostaminen jsp mahdollista): Tällöin Tuet eettistä toimintaa ja rohkaiset vastaavia tuottamismalleja. Jos vain boikotoi, niin tuottamistapa ei muutu; tuottajat eivät silloin lisää tuotteiden tuottamista sinun kohderyhmällesi joka vaatii eläinten hyvinvointia (hyvä asia!), vaan sen sijaan jatkavat entiseen tapaan, koska eettisemmän (esim maidon) kuluttajakunta on pieni.
Mutta jooh. Parillakymmenellä maitotilalla olen käynyt ja korostan, että suurin osa kiihkoilijoista EI ole koskaan köynytköön tiloilla, ainakaan useammalla saadakseen Todellista kuvaa keskivertomaitotilasta. Ja kyllä, kaikilla tiloilla jossa kövin, jopa isoimissa sadan lehmän navetoissa, joka lehmällä oli nimi, kaikki olivat terveitä (kiersin eläinlääkörin mukana katsomassa niitä jotka eivät olleet) ja hyvävointisia. parsinavetoissakin laki vaatii että lehmät pääsevät Päivittäin laitumelle keväästä syksyyn (tietysti ikävää on se, että talvella kaikki tilat eivät päästä lehmiään ulos. Mutta osa tiloista päästää silloinkin, koska terve ja hyvinvoiva lehmä on heidänkin intressinsä, ja lisäksi hyvinvoiva lehmä tuottaa myös paremmin. Monilla tiloilla vasikatkaan eivät ole yksin: useammalla tilalla oli vanhempia lehmiä poistettu tuotantolypsystä, sen sijaan nöillä vähemmän lypsävillä "vanhoilla rouvilla" oli 2-3 vasikkaa kasvatettavanaan. Ja yleisestkin voin sanoa, että köymistäni maitotiloista miltei kaikki pitivät lehmiä ihan vanhuuteen asti; lehmät lopetetaan kun ne eivät enää ole terveitä. Hyvistö lypsijistä oltiin vanhoinakin ylpeitä (kts. Emona käyttäminen), monet emännät toteavat niiden ansainneen eläkepäivänsä vaikka lypsymäärät ovatkin nuoria pienempiä.
Mutta juu. Tässä mun tajunnan virtaa. Kannatan ehdottomasti eettistä elöintuotantoa (esim ostan itse vain ja ainoastaan luomumunia vaikka maksavatkin ja vain suomalaisia tuotteita) ja lihansyöntiä voisi keskivertosuomalainen IMO vöhentää terveydellisistä syistä myös. Mutta jokainen saarnaava saa minut näkemään punaista, suurin osa kun ei edes tiedä todellisuudesta. Jos uskoo vain kohujuttuja, näkee vain sen huonoinman pienen osan tuotannosta (mitä ei saisi olla): yleensä materiaaleja kuvataan vuosia ja monilta tiloilta, mutta loppupeleissä julkisuuteen päätyy vain yksittäisiltä tiloilta saadut pätkät ja esitetään ne "keskivertona", sillä eihän lehtiä saada myytyä kuvilla hyvonvoivista eläimistä. Joten muistakaa medianlukutaito! :)
T
- Rella, been there and seen it
Thanks my love!
PoistaLihan-/maidontuotannon lisäksi oon miettinyt ratsastajana hevosten ja lehmien olojen eroja: on ratsastustalleja, joilla eläimet eivät pääse ulkoilemaan tarpeeksi, samoin löytyy navettoja joissa lehmut ovat samalla tavoin kaltoinkohdeltuja. Samoin kuin heppoja, lehmiä käytetään näyttelyissä, eikä voittoa voi tavoitellakaan huonosti voivalla eläimellä. On harmi, että parin kohukuvan myötä koko Suomen tilojen ja eläinten hyvinvointi arvioidaan rääkkäykseksi.
Itse olen kuitenkin välttänyt maitotuotteita jo sen aikaa, että ne maistuvat suussakin oudolta ja toisinaan tulee melkein oksennusrefleksi.
Mitenkäs Luna sitten? Eikö ole väärin pitää sitä hihnassa ja ihmisen vankina, ihmistä miellyttämässä? Koira on laumaeläin ja viihtyy toisten koirien parissa,joten eikö ole aika tekopyhää sanoa olevansa vege eettisistä syistä ja silti vangita koira hihnanpäähän ja määrätä mitä se saa ja ei saa tehdä.
PoistaKoirat on imo ihan eri asia kuin maatalouseläimet.
PoistaEläin kuin eläin. On tekopyhää ja teennäistä tehdä jakoa eläinten välille jos väittää olevansa huolissaan eläinten oloista. Eläin on ihmisen armoilla, niin sika kuin koira kuin kanikin. Eikö "aito" raivovege puuttuisi myös näihin asioihin, sillä muuten kyllä saa vegeistä erittäin tekopyhän kuvan. Ollaan niin huolissaan eläinten oloista mut silti otetaan kahdeksanviikkonen koiranpentu sisatustensa luota ja pistetään se narun päähän seuraamaan ihmistä.
PoistaJos olet sattunut huomaamaan, niin mä en ole "raivovege".
PoistaLemmikki on omistajansa armoilla (kuten myös lapsi vanhemman), mutta aika usein oman lemmikkinsä oppii tuntemaan niin hyvin, että huomaa kyllä jos se ei ole oloihinsa tyytyväinen. Viimeksi kun Lunaa hoidin, mä puuhasin sen kanssa ehkä liikaakin. En vaan kestä kun se tulee pyytämään seuraa, vaan jätän kaikki omat hommani ja sitten vaikka leikin. Mä en vois ottaa täysin omaa koiraa, koska pelkäisin laiminlyöväni sitä. Välillä myös mietin, onko oikein ostaa jyrsijä häkkiin, mutta itselleni puolustelen sitä sillä, että omat hamsterini ovat saaneet juosta päivittäin myös vapaana lattialla.
Tulihan vähän aikaa sitten tv:stäkin karjaeläinten oloja käsittelevä väittely. Siinä asiantuntija sanoi, että Suomessa pidetään pääsääntöisesti hyvää huolta eläimistä, ja kaltoinkohtelut ovat yksittäistapauksia. Älkää uskoko kaikkea, mitä luette. Uskotte varmaan tämän nykyisen (rikkaiden etuja ajavan) porvarihallituksenkin kaikki selittelyt. Suomessa on tarkka valvonta karjatiloilla (olisipa eduskunnassakin). Ostakaa Suomalaista lihaa, ja maitotuotteita, ei tarvitse ryhtyä vegeksi.
VastaaPoistaTiedän, että Suomessa on hyvät olot ja musta on ihana katsoa kuvia ja videoita joita exäni laittaa lypsykarjatilalta: lemmuille aamupalaa, tässä uusi vasikka, yms.
PoistaKäytän maitotuotteita pienissä määrin, lähinnä suomalaista. Joskus närkästyin kun tyttöystävä halusi ostaa kallista Valion juustoa, kun Rainbow:ta olisi saanut pari euroa halvemmalla. Mutta kyllä sen parin euron ekstran voi maksaa siitä, että tietää maidon tulevan onnellisista lehmistä.
Mun rupes tekemään ihan kamalasti mieli paistettuja munia ja pekonia! Koska vegeily ahdistaa! Eikä tää itseasiassa edes ollut mitään vittuilua :D
Poista