2014/02/06

Leave All The Lights On

Oon koko sairauden ajan arvostanu sitä, että tilanteestani huolimatta pystyn nukkumaan. Parhaillaan saatoin nukkua 16h vuorokaudessa osastolla ollessani. Hyvä tapa paeta maailmaa, jos siihen pystyy.

Nyt saan kuitenkin nukuttua vain viitisen tuntia yössä. En oo kiinnittäny asiaan huomiota, vaikka oonhan mä välillä ihmetelly että herään viimeistään yhdeksältä vaikka ois venyny koneella pikkutunneille. Oon kuitannu asian vaan sillä, että voin ottaa päikkärit jossain välissä - paitsi etten muista millon oisin viimeks nukkunu päiväunet :D Nyt oon jonkun aikaa yrittäny noudattaa normaalia vuorokausirytmiä, eikä tää oo todellakaan kivaa, että herää jo ennen viittä.. Saa odotella Hesaria ja syytä nousta ylös.

moooorning, it's 5am !
Millonkohan oon viimeks heränny kännykän herätykseen? En tän vuoden puolella ainakaan. Ennen en päässy ees ilman torkkua ylös! Ja vielä pari viikkoa sitten mä sain vielä aamuisin torkahdeltua niin, että tarvitsi nousta vasta kahdeksan maissa. Päivät on pitkiä - ja yöt vielä pidempiä. Vaikka eipä sillä, että olisin kunnolla nukkunut pelkän 50mg ketipinorin varassa missään välissä. Kesällä lopetettuani Zyprexan, se ei haitannut ja syksyllä tykkäsin nousta ensimmäisenä tai - kuten yleensä - valvoa viimeisenä. Nyt vaan ei jaksais kun stressaa kaikki. Ens viikollekin ois yhtäkkii joka päivälle hoidollista ohjelmaa.

Terapeutti sano, että syö banaania illalla. Mut jes, ku banaani sellasenaan on melkee yhtä paha ku suklaa!

Osaan yhdistää osan mun mielialanvaihteluista huonosti nukuttuihin öihin. Esimerkiksi kaikki viime postauksessani suremani asiat eivät tuntuneet juuri miltään enää tiistaina kunnolla nukutun yön jälkeen. Sunnuntai-maanantai välisenä yönä tuli vain pyörittyä hereillä sängyssä, enkä seuraavana päivänä pystynyt kuin itkemään. En yhtään ihmettele, ettei ne polillakaan oo osannu sanoo oonko selvänä, kun mun ajatukset ja mielialat on vetäny semmosta vuoristorataa. Hävettää suorastaan osa jutuista, joita oon selittäny.

Tiistaina olin arviointiryhmän jälkeen aivan paniikissa. Jäin Psykiatriakeskuksen vessaan vartiksi rauhoittumaan ja hengittelemään ennen kuin lähdin bussille. Kävin Kelassa ja Kampissa vaan säpsähtelin pieniäkin ääniä. Vainot selvinpäin? Törmäsin onneksi Lauraan ja oli pakko jutella ja jäädä seuraksi odottelemaan dösää. Himaan mennessä olin jo koonnut itseni (ja saanut sen vanilja-soijamaidon kaupasta).

Viikonpäivät on taas ihan sekaisin. Jos oisin tajunnu tunti sitten, että on torstai eikä keskiviikko, olisin voinut lähteä rauhoittumaan ja juomaan teetä SYLI:n kahvihetkeen. No plöh! Juopotellaan teet sit yksiksee...

13 kommenttia:

  1. Unettomuus on ihan kamalaa, ja seuraavana päivänä aivot on ihan sumussa! Toivottavasti saisit nukuttua yösi hyvin, tai edes ne päikkärit. Mulla zyprexan lopetus laukaisi unettomuuden, mutta lääkket vaikuttaa eri ihmisiin eri tavalla. Hyviä unia Noora!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kulutin puoli tuntia istuen Kampin lähiliikenneterminaalin penkillä ja katselin ihmisiä kuulokkeet korvilla. Jännä kun kaikilla on kiire, vaikka ite on pysähtynyt. Kotona sain jonkun itkukohtauksen ja valuneita meikkejä en oo vieläkään jaksanut pestä pois. Ajatus ei kulje, mut ei väsytäkään.

      Poista
    2. Tunnin sisällä voi mielialat mennä ääripäästä toiseen. Eka itken silmät päästäni, sit alkaa naurattaa, suututtaa ja lopulta masentaa ja taas ahdistaa. Tosi kuluttavaa, kun ei pysy itekään mukana .______.

      Poista
  2. Juttele lääkärin kanssa, että jos saisit tohon nukkumiseen jotain.
    Eikö jostain lifestäkin saa jotain juttuja, eriasia toimiiko ne mitenkään oikeesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon yrittäny jo puol vuotta, lääkäriä vaan ei tapaa kauheen usein. Viimeks sano, et katotaan lääkitystä myöhemmin. Noh, mikäs täs venaillessa... Unettomuuski on kai vaan riippuvaisuuden vieroitusoireita, jotka alko ennen mitään ja jatkuu vaan.

      Poista
  3. Voi kurja, että nukkuminen on mennyt noin hankalaksi... :( Kunnon yöunet kun ovat kultaakin kalliimpia. Zyprexahan todetusti väsyttää; oletko siis ihan kesästä ja Zyprexan lopettamisesta saakka nukkunut huonosti?! Eihän siitä mitään tule! On ihan selvää, että unettomuus pitkän päälle alkaa käydä hermoihin, vaikuttamaan mielialaan jne. Yritä varata lääkärille aika mitä pikimmin! Toivon, että herra lääkäri-setä ottaisi asian vakavasti ja keksisi jotain. Oletko koskaan kokeillut melatoniinia; se kuulemma saattaa auttaa, ja sitä saa vissiin nykyään ihan ilman reseptiäkin.

    Toivottavasti saat ensi yönä/sait viime yönä nukuttua hieman 5 tuntia pidempään...

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista kuinka kauan oon nukkunu huonommin, kun on ollut myös niitä öitä kun saa korvattua univelkoja. Mutta ei mulle iltaisin enää iske väsymystä, meen nukkumaan kellon mukaan tai kun huvittaa ja herään kun herään.

      Poista
  4. Unettomuus on kyllä niin v-mäistä! Mä oon kanssa aina ollut tosi hyvä nukkuja ja pystynyt nukkumaan oikeastaan milloin ja missä vain, mikä osaltaan on mahdollistanut epäsäännöllisen kolmivuorotyön. Tän "sairausjakson" myötä menetin tän jalon taidon ja nyt on puolisen vuotta tullut mentyä lääkkeillä. Nyt oon yrittänyt niitä purkaa, mutta pari yötä kolmen tunnin unilla, pää hajoaa :/

    Jos et saa lääkäriltä tapaamisaikaa, lähetä hänelle sähköpostia tai jätä soittopyyntö. Näin mä olen ainakin saanut polin lääkärin aina parhaiten kiinni. Tosin itsellä on kanssa kokemus, että lääkäreiden lempparilauseita on "palataan lääkitysasioihin sitten myöhemmin..." tai vaihtoehtona "ei lääkkeillä oikein ole tarvittavaa vastetta, jos ruokailut eivät ole kunnossa, että ensin pitäisi se asia hoitaa".. :/

    Parempia unia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla alotettiin lääkitys alaikäisenä vasten tahtoa ja sen jälkeen on saanu popsia pillereitä, jotta saa unta. Ei oo kivaa toi lääkkeiden purku, vaikka ois hienoa että pärjäis ilman!

      Poista
  5. Voi harmi kun et tullut Syliin teelle, ite olin siellä silloin torstaina.

    Mä yritän nukkua aina mahollisimman pitkään sellasina päivinä kun ei oo mitään koska päivät menee paljon nopeemmin ohi jos ei tartte olla hereillä kauaa.. Lääkkeitä vaan naamariin nii kyl se uni tulee.... Ei yhtään tervettä ja fiksua mut en vaan kestä jos herään aikasin aamulla eikä oo mitään tekemistä.. :---(

    Tssempit Noora<3

    Pinja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten sulla on niin vahvat lääkkeet, että saat "ohitettua" aamun? :--o
      Muistan kun joskus alkuaikoina saatoin nukkua yli vuorokaudenkin, kun nappas aina herättyään vaan uuden napin naamaan. Enää ei vaikuttais samal taval..

      Poista
    2. Mul on oikeesti aika vahvat lääkkeet ja viime yönä nukuin joku yli 12 h taas niiden takia.. Vähän vaan ylimäärästä nassuun nii kyllä sitä sit jaksaa pitkään nukkua.. :--/
      SILTI päivät tuntuu liian pitkiltä, varsinkin nää viikonloput :<

      Pinja

      Poista
    3. Varmasti tuntuu kun ootat aina iltaa et sais syödä ja rentoutuu ): Mä oon viime päivinä matkustellu bussilla huvikseen ja käyny keskustassa istuskelemassa kahviloissa. Kirjastos on jees käydä lukemassa jotain hömppää ku muut pänttää pääsykokeisiin :D

      Poista