2015/11/03

Oksentelu ja hampaat

Oon aina ollut ylpeä hampaistani, ne ovat olleet suorat ja valkoiset ilman rautoja tai reikiä. Nuorempana ihmettelin miksi ihmiset pelkäävät käydä hammaslääkärissä, koska omalla kohdalla tämä tarkoitti aina perus tarkastusta ja kehuja hyvin hoidetusta suusta. Ei se ollut kovin kauheeta, eikä se banaaninmakuinen fluoritahnakaan oikeasti ollut edes pahaa. Aina oli tietenkin pieni jännitys että löytyykö reikiä, koska poraamisesta ja juurihoidoista on liikkeellä kaiken maailman kauhutarinoita.

en hymyile enää ikinä

Nykytilanne on kuitenkin aivan toinen. Monen vuoden oksentelun takia en meinaa enää edes kehdata hymyillä. Hampaista on lohjennut pieniä palasia ja ne ovat keltaiset kiillevaurioineen. Ylä-etuhampaat ovat myös alkaneet kuultaa läpi ja on vain ajan kysymys milloin niistä lohkeilee isompiakin paloja. Mulla on varmaan miljoona reikää, mutten tiedä, koska en ole uskaltanut soittaa hammaslääkärille ja varata aikaa. Syöminen, purkan syönti ja jopa hampaiden harjaus sattuu.
Tänään polilla hoitaja kuitenkin vihdoin pakotti mut painamaan kännykästä sitä vihreää luuria ja soittamaan ajanvaraukseen. Sain ajan tarkastukseen ensi viikolle ja kauhulla odotan tuomiota. En niinkään pelkää edessä olevia operaatioita kuin sitä että saan kuulla kuinka olen pilannut purukalustoni ja jos joskus vielä haluan kauniin hymyn, on siihen tuhlattava tuhansia euroja.

Btw, näin suuhygieniaan liittyen: oon viime päivinä kokeillut purskutella suussa kookosöljyä. Luin netistä, että 15-20 minuutin purskuttelussa öljy toimii puhdistavana aineena ja kerää itseensä bakteereja. Tuon ajan jälkeen öljy syljetään roskikseen ja suu huuhdellaan vedellä. Olen käyttänyt tavallista kaupan kylmäpuristettua kookosöljyä, jota olen aiemmin ostanut hiustenhoitoa ja ruoanlaittoa varten. En ole tutustunut aiheeseen sen laajemmin, joten kiinnostuneita suosittelen googlaamaan informaatiota ihan itsekseen.

Edes tieto osteoporoosista ei ole häirinnyt mua hampaiden kuntoa enempää, koska sitä ei voi nähdä eikä se tunnu olossa. Hampaat sen sijaan.. No, pian nähdään kuinka laajaa vauriota "rakas" syömishäiriö on aiheuttanut suussani.

Minkälaisia kokemuksia teillä on hammaslääkäreistä?

22 kommenttia:

 1. Oo, miten sä sait ajan jo ensi viikolle? Mä varasin ehkä viikko sitten ja pääsen joskus tammikuussa varatulle ajalle. En tosin sanonut mitään että mullakin on hammas lohjennut, keltaiset, kipeät monesta kohtaa. Olen päässyt nopeasti ainoastaan päivystys-ajalle, mutta silloin ei tehdä tarkastusta vaan hoidetaan pelkästään äkkiä kipu kuntoon. Toi oli Vantaalla, mutta siellä kokemukset hammaslääkäristä oli vain hyvät. Henkilökunta aina ollut tosi ystävällistä ja tehokasta, en usko että sulla on mitään pelättävää. :) Hampaat saa aina kuntoon, ohenemista ehkä ei, mutta pysyvästi niitä tuskin tarttee hävetä *halaus*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain peruutusajan, koska oon ns. akuutti tapaus, koska mainitsin kivuista jo puhelimessa. Itse olen eteläisen Helsingin piirissä., Katsotaan että toteaako noi että tervetuloa uudelleen kärsimään paikkauksista D---:

   Poista
  2. Joo, akuuttiajan saa nopeasti. Oon kuullut kanssa että Espoon piirissä on kovat jonot. Onneksi ei ole itse niin kovia kipuja, että olisin joutunut (vielä) akuuttia buukkaamaan. Oon varma että se menee hyvin kulti! Kannattaa aina tarkastusaika varata varmuudeksi ihan yleis hammashoitoon.

   Oon kanssa harkinnut tota kookosöljykurlausta, mutta mietin jaksanko tehdä sitä niin montaa minuuttia putkeen :D Varmasti antibakteerista kyllä, en epäile, mutta juon mieluummin kahviani..

   Poista
 2. Syömishäiriötä 6 vuotta takana, oksentelua puolet ajasta päivittäin. Ei yhtään reikää, vähän hammaskiveä muttei efes kiillevaurioita.

  Onnekas siinä mielessä mutta osteoporoosi on. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oksentelua takana kahdeksan vuotta, hampaat menny huonoon kuntoon vasta tässä parin vuoden aikana. En luottais liikaa onneen, hampaat hajoo aika nopeesti...

   Poista
 3. Hammaslääkäri on mulle nykyään suuri kirosana. Nykyään hirveä hammaslääkäripelko, josta ennen ei ollu tietoakaan. Bulimia on hajottanu hampaat totaalisesti. Suussa on monta väliaikasta paikkaa, jotka laitettu joskus kauan sitten päivystyksessä ja osa niistäkin on lähteny. Hampaissa koloja ja syöminen ilman kipuja tai hammastikkuja on mahdotonta. Reikiä on enemmän kuin laki sallii, mutta en oo saanu aikaseks varattua aikaa enkä uskallakaan. Hammaslääkärit on ollu niin töykeitäkin mulle, että ei huvita mennä niiden mollattavakskaan... sit kun on pakko kun ei kestä kipuja niin on mentävä, ehkä olis kuitenkin hyvä jo vähän aiemmin..

  Tsemppiä sulle tarkastukseen ja mahtavaa kun sait ajan varattua <3

  VastaaPoista
 4. Jo 16-vuotiaana suuhun sain oksentelun takia ensimmäisen tekohampaani, nyt 20-vuotiaana molemmat etuhampaat on feikkejä, mulla oli nuorempana kauniit hampaat! Nyt nää on sekä eri pituiset että eriväriset koska kaksi eri hammaslääkäriä... oksentamatta pian 2vuotta mutta sen jäljet näkyvät ja tuntuvat yhä :// kadun vieläkin lähes päivittäin että koskaan aloin oksentamaan.
  -M

  VastaaPoista
 5. Vuoden lähes päivittäin, pahimmillaan jokaisen syömisen jälkeen oksentelu ja puolentoista vuoden takkuilu oksentelun kans satunnaisesti sen jälkeen pilasi hampaat. Nyt oksentelu ollut muutaman kuukauden poissa ja lisämotivaatiota tulee siitä, että hammasremontti aloitettiin puolitoista vuotta sitten. Kadun ikuisesti sitä, että ennen niin kauniit ja reiättömät hampaat on nyt hauraat ja etuhampaat läpikuultavat. Kolme hammasta jouduttiin rakentamaan melkeimpä uudelleen juurihoitojen kautta, mutta todella kiitollinen hyvästä hammashoidosta. Tekniikka on hammashoidossa kehittynyt paljon ja käytössä on hyvät puudutteet ja välineet. Olin yllättynyt, miten hammaslääkäri sai kerta kerran jälkeen hammaslääkäripelkoni pois.

  Eli siis rohkeasti hammashoitoon, parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Oksentelun lopettaminen kokonaan ei ole helppo homma, mutta mahdollista <3 Kaunis hymy sulla on edelleen :-) Elämä joskus jättää jälkiään, mutta aito kauneus ja hymy tulee sisältä päin :-)

  VastaaPoista
 6. Oiskohan tää voinu olla yhtään enempää mun suusta tai ajankohtainen kun mulla, tai tosin suurin hoito tehtiin kuukaus sit mut koska yhden paikkauksen osalta oltiin jo liian myöhässä niin kuukauden verran sinnittelin poskikivun kanssa kunnes lopulta kipu yltyi niin kovaksi että ei pystyssä pysynyt ja toinen poski puutui ja turposi. Noniin nyt on hammas revitty irti ja toivottavasti tällä olisi selvä.. :/ Toivottavasti sulla ei mitään suuremia tehdä!

  VastaaPoista
 7. Mulla taas on aina ollut huonot hampaat. Ja vinot ja kellertävät. Ihan lapsesta asti. Nyt oon päälle parikymmentä ja mullon paikattu kymmeniä reikiä. Nyt ollut kolmen vuoden tauko hammaslääkäristä ja kivaa taas urakalla paikkailla hampaita kuntoon. Puhui juurihoidostakin, jota ihmettelen koska mikään ei ole kipeä. Mutta ehkä luotan ammattilaiseen, niinkuin sunkin kannattaa! :)

  VastaaPoista
 8. Toi kookosöljyllä purskuttelu toimii ihan oikeasti!! Itse oon noin vuoden tehny sitä ja hampaat sekä tuntuu että näyttää paremmalta! Sitä pitää vaan malttaa tehdä säännöllisesti se 15-20min ja koko aika ihan kunnolla purskuttaen.

  Hampaat tosiaan menee nopeasti... Itse sairastin syömishäiriöltä n. 12 vuotta (josta oksentelua vain viimeiset viitisen vuotta) , nyt oon ollu terveenä nelisen vuotta ja vasta näiden neljän vuoden aikana hampaat on ilmoittanu vuosien tuhoista. Etuhampaista on lohjennu palasia ja mulla on ollut elämäni ensimmäistä kertaa reikiä. Onneks kuitenki oon selvinny noinkin vähällä, ku tunnen monia jotka on sh:n takia saanu tekarit (jopa ihan kokoproteesit) alle kolmekymppisenä...

  Tosi hienoa, että sait ajan tarkastukseen! Toivottavasti tilanne ei oo ehtiny kovin pahaksi.

  VastaaPoista
 9. Mä menin monen vuoden jälkeen, ne korjaa kaupungin hammashoidossa vaan välttämättömän joten lohjenneilla keltasilla hampailla koitan kehdata hymyillä edelleen.

  VastaaPoista
 10. Päätin tän postauksen luettua ottaa itseäni niskasta kiinni ja varata sen pitkään välttelemäni hammaslääkärin. Ikävä kyllä yths:n ajanvaraus oli jo mennyt kiinni, mutta huomenna sitten! Ties mitä reikiä ja muuta löytyy, lisäksi viisaudenhammas on puhkeamassa ja sitä särkee. Pelottaa vaan kaikki kauhutarinat viisureiden poistosta :s Muutenkin ahdistaa hammaslääkärit ja pelkään että ne pitää mua jonain kauheena ällötyksenä tai pitää kauheen saarnan, jos kerron oksentelusta.
  Mä oon aina hävennyt mun vinoja kellertäviä hampaita, joten toisaalta en hampaiden ulkonäön puolesta jaksa murehtia. Mutta kyllä mä silti ihan mielelläni pitäisi nää omat legot suussa ja kunnossa.

  VastaaPoista
 11. Mulla hampaat kärsi syömishäiriöstä tosi nopeasti, jo parin vuoden oksentelun jälkeen ne oli ihan keltaiset.. Tässä vielä yksi vuosi lisää ja ne on oikeasti kusen keltaiset, läpikuultavat ja kipeät, palasia ei onneksi vielä irtoile. Mulla on kuitenkin heikko hammasluu jo syntyjään (samoin sisaruksillla) joten sillä lienee vaikutusta. Vituttaa kuitenkin, ihana syömishäiriö...

  VastaaPoista
 12. Mun hammaslääkärit on aina olleet kauhean helppoja, kun oon harjannut hampaita säännöllisesti. Kerran kyllä porattiin, eikä se ollut niin kamalaa, mutta se puudutus! Mulla on aivan järkyttävä neulakammo, joten luonnollisesti pitkän neulan tunkeutuessa suuhun menin aivan paniikkiin. Pelotti niin paljon että se on varmaan värittänyt myös muistikuviani tapauksesta - tuskinpa neula oikeasti oli puolimetrinen hirvitys, joka tungettiin usean sentin syvyyteen ja pidettiin siellä melkein minuutti...

  VastaaPoista
 13. Mä aloitin hammaslääkärillä käynnin ekaa kertaa kahteen vuoteen (jona aikana olen oksentanut lähes päivittäin) tänä syksynä. Kynnys ekalle käynnille oli iso ja reikiä oli todella paljon, melkein joka hampaassa, mutta hyvä ratkaisu oli a) kertoa että on pelkopotilas ja bulimikko ja b) varata ekalla kerralla monta seuraavaa aikaa kerralla, että tulee mentyä. Juurihoidot ja poraukset eivät satu, kun puudutetaan oikein.

  VastaaPoista
 14. Huomenta neito (minun yökyöpelin huomenta ainakin). Halusin vain tulla aamukäheällä varisäänelläni rääkäisemään sinulle kaunista runonmuotoa ja heleyttä (vain) tavoitellen, että pysy sitkeenä sissi! Olet meillä randomanoilla, kuten minulla, usein lämpimästi aatoksissa. Älä luovuta tänään, äläkä huomenna ja niitä edespäin ei ole syytä edes vielä ajatuksissa elää. Babysteps. Pidä paras huoli sinusta, minkä voit ja kähise sinäkin apua, jos koet, että mikään tarjolla olevista voisi helpottaa. Halit!

  VastaaPoista
 15. Senkin huomionhakuinen kakara, taas käsi leikelty kuin halpa makkara. Yritätkö edes tosissasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tämän kommentin tarkoitus? Noora on tehnyt ja tekee töitä ehkä enemmän kuin koskaan, joten mitä jos pitäisit asiattomat sanat omanasi! Ja vaikka Noora ei tekisin mitään, ei hän ole MILLÄÄN TAVOIN tilivelvollinen siitä kenellekään.

   Toivottavasti Noora pystyt ohittamaan tuon kommentin. ♡

   Poista
  2. Instassa oli kuva, jossa mulla oli käsi paketoituna. Anteeks, mä en ees ajatellu koko asiaa, kunhan julkaisin selfien.
   Ja se yks kuvahan toki kertoo kaiken siitä yritänkö vai en :)

   Poista
 16. Mulla on perinnöllinen kiillevaurio, joka kerta löydetään jotain uutta fiksattavaa :'D
  Oon jo niin tottunu tohon et puudutteen jälkeen otan päikkärit ku ne paikkaa hampaan/hampaita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts! Mulla ei ollu yhtään uutta reikää ja koko käynti sujui 15minuutissa :---o En valita, mutta vähän jäi alitarkastettu olo kun säryt kuitattiin reseptillä fluoripitoisella hammastahnalla..

   Poista