2017/10/12

Päivisday nro 4

Ei sitten mennyt eilinen ilta kuitenkaan ihan nappiin kovasta yrityksestä huolimatta. Eivät muutkaan illat esimerkillisesti ole sujuneet, sillä ateriasuunnitelman mukaisen iltapalan sijaan olen syönyt porkkanoita ja hummusta.

Aamupalalla oli kaurapuuroa, jee! Tänään ei enää käynytkään, että maitotuote on yksi juusto ja puoli lasia maitoa, vaan jouduin jättämään toisen juuston pois ja kaatamaan lasin täyteen. En yhtään tykkää nykyisen ateriasuunnitelman mehupakosta hedelmän sijaan. Pitkään jatkuneen oksentelun takia mulla nousee ruoat helposti kurkkuun ja jopa suuhun asti. Aamupala koostuu lähinnä nesteistä ja ruoasta, jota ei tarvitse pureskella ja juuri sellainen ei-niin-kiinteä ruoka aiheuttaa eniten närästystä. Mutta itsepähän olen itseni ajanut tilanteeseen, että joudun syömään sairaalassa tiukkojen sääntöjen mukaan.

Aamiaisen jälkeen käperryin sohvalle peiton alle nukkumaan. Väsytti, mutta päässä pyöri niin hirveästi ajatuksia etten saanut unta kuin vasta juuri ennen aamupäivän välipalaa. Ja sitten ei olisikaan millään enää jaksanut nousta...

Välipalan jälkeen alettiin laittaa ruokaa. Tehtiin kana-tacoja (vegeille soijasuikaleita) ja välipalaksi valkosuklaa-pannacottaa. Itse en koe ruoanlaittoa millään tavoin ahdistavana, eikä mulle ole haaste käyttää esimerkiksi öljyä paistamisessa, joten lupauduin tekemään "helpoimman", eli pilkkomaan salaattiaineet. Soijasuikaleiden valmistukseen ei kuitenkaan ollut valmista ohjetta, eikä kukaan muu ollut ennen tehnyt niistä mitään, joten autoin.

En oo ikinä ennen syönyt tacoja, ainoastaan tortilloita tai taco-lastuja papukastikkeen kanssa. Jokainen joutui syömään neljä tacoa ja moni kauhisteli määrää, mutta musta syöminen oli jopa rentoa? Huvitti kun tomaatit eivät pysyneet kuoren sisällä ja sormista sai nuoleskella jogurttikastiketta.

Iltapäivällä pienryhmien sijaan keskusteltiin koko porukalla. Ollaan kaikki tosi eri vaiheissa sairauden kanssa ja eri ikäryhmää. Kontrollista puhuttaessa oli jotenkin jännä, että toiset kokevat, että kun muu elämä tuntuu hajoavan käsiin, voi ainakin hallita syömisiään (=anoreksia päättää säännöt). Musta taas tuntuu, että just syömishäiriön takia koko elämä on kaaoksessa kun ei pysty niin yksinkertaiseen asiaan kuin syömiseen.

Välipalan pannacotta ei sitten ollutkaan enää niin helppo kuin tacot. Aloin ajatella liikaa kuinka paljon kermaasuklaatasokeriakaloreita annos sisälsi. Tossa vaiheessa pitäis vaan osata olla ajattelematta liikaa ja keskittää huomio vaikka pöytäliinan kuvioihin, laittaa "robottivaihde" päälle ja kuljettaa lusikkaa jälkiruokakupin ja suun väliä.

Selviydyin kuitenkin taas yhdestä päivästä. Kotonakin pitäisi syödä ateriasuunnitelman mukaan, mutta ei vaan onnistu. Miten se voisi yhtäkkiä onnistua, jos se ei ole onnistunut useampaan kuukauteen? Ja kun lisäksi on syönyt osastolla enemmän kuin pää sallii.

12 kommenttia:

 1. Kiva kun ruoanlaitto sujui eikä tuo 4tacoa ole yhtään paljon! suorastaan vähän. onko rav.terapeutti mukana laitossa? onko vielä kl10välipala ja jos on mitä se on nykyään? ennen oli shottinutri. harmi kun iltapala ei ole sujunut. jos asenteesi on että ei suju ei se sujukaan. asenne ratkaisee toiminnan. ajattele "mä pysyn siihen" "olen vahva" "onnistun" positiivisia ajatuksia ja päättäväisyyttä. se sujuu kun päätät. sulla on kai startti? joten iltapalakaan ei ole paha. onnistu ja tulee hyvä mieli, palkitse itsesi vaikka jollain? aamupalasta mehupakko kuulostaa aika karulta, mehua kun kritisoidaan niin epäterveelliseksi nykyään. miksi ei hedelmää? mut sääntöjä pitää noudattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ravitsemusterapeutti on mukana, paitsi tällä kertaa oli vain poikkeuksellisesti alussa opastamassa. aamupäivän välipalalla saa valita hedelmän, mehua tai keksin, vaan vuodeosaston puolella on shotit. Myönnän, että mun asennoituminen on ollut, että riittää jos vähän sinne päin... Päiviksellä kaikki syö perusruokavalioo, enkä tiedä miksi aamupalalla ei saa enää valita hedelmää, mutta noin se on ollut jo useamman vuoden.

   Poista
 2. Tai ajattele niin, että edes yhtenä iltana kokeilet mitä tapahtuu kun syöt suunnitelman mukaisen iltapalan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ens viikolla aion kyllä ottaa itseäni niskasta kiinni. En ehkä aio noudattaa ateriasuunnitelmaa ihan rivi riviltä, koska ei kauheesti innosta ostaa maitotuotteita kotiin. Pitkän hoitohistoriani ja kymmenien ateriasuunnitelmien takia tiiän millä minkäkin ruoka-aineen/tuotteen voi korvata, joten jos pääsisi siihen, että syö ateriasuunnitelman verran kotonakin.

   Poista
 3. Onko selvitelty olisiko jotain pysyvämpää päivätoimintaa, joka tukisi sinua vähän päiväosaston tavoin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo ollu puhetta moisesta. Oon kyl itekin vähän sitä mieltä, että on aika vaikeeta kun Vamos-päivinä pitäisi olla eri ateriarytmi, koska siellä tarjotaan aamupala kymmeneltä, muttei ollenkaan lounasta. Oon kyllä muuten tykänny toiminnasta siellä...

   Poista
 4. Ihana kun teet näitä! Toivottavastibteet ensi viikollakin joka päicä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori, ajattelin jättää nää tähän yhteen viikkoon :(

   Poista
 5. Hyvä kuulla et kaikki syöminen ei kuitenkaan aiheuta ahdistusta. Nauti ja kehu itseäsi niistä hetkistä! Tsemppiä kotona syömiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tacot oli sellaista ruokaa, jota voisin kuvitella syöväni rennosti kavereiden kanssa, joten fiilis oli eri verrattuna perus perunamuusiin ja kasvispihveihin. Kiitos :)

   Poista
 6. hei, onko päiväosastolla suoraan perusruokavalio? ja kuuluuko siihen nutrit aamupäivällä ja välipalalla kuten kokovuorokautisella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en kauheen mielelläni vastaa näihin kysymyksiin osaston käytännöistä, koska nää on aika sairauden sanelemia ja saman infon voisi saada polihoitajalta. Kysypä sieltä.

   Poista